Drama u Studenici, peške u borbu s požarom FOTO/VIDEO

Požar koji je zahvatio borovu šumu u neposrednoj blizini sela Kamenjani u Studenici i se dalje širi, javlja dopisnik B92 Ljubiša Lešević.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
foto: Ljubiša Lešević / B92
foto: Ljubiša Lešević / B92

Na mestu požara su vatrogasci i vojska, koji se peške probijaju do šume u kojoj je buknuo požar da bi ga lokalizovali.

Njima se pridružila i grupa meštana.

foto: Ljubiša Lešević / B92
foto: Ljubiša Lešević / B92

Gori oko 10 hektara borove šume iznad sela Kamenjani u ataru koji meštani nazivaju Aljovići. Vatrena stihija se lagano širi ka selu Borovci i varošici Ušće.

"Zbog vetra teško je staviti pod kontrolu požar koji je zahvatio krunu borove šume, šireći se prema naselju Borovci, a vatrogasci sprečavaju da se vatra približi kućama", rekao je Radoica Kočović, načelnik sektora za vanredne situacije Raškog okruga.

foto: Ljubiša Lešević / B92
foto: Ljubiša Lešević / B92

On je naveo da se vatra ne širi prema manastiru Studenica, udaljenom oko četiri kilometra od mesta požara, već u suprotnom smeru u pravcu varošice Ušće.

"Vatra ide prema brdima, a ne prema Studeničkoj reci i požarom je zahvaćena velika površina", dodao je Kočović.

On je naveo da je na gašenju angažovanjo 30 vatrogasaca i osam vozila.

"Angažovali smo vatrogasce iz Kraljeva, Ušća Raške i Kopaonika. Domaćinaštva za sada nisu ugrožena ali nam problem prave konfiguracija terena i vetrovi koji duvaju. U većem delu radi se o krunskom požaru i ne može da se proceni koliko će vremena trebati da ga stavimo pod kontrolu", rekao je Kočović.

Manastir Studenica, koji je pet kilometara udaljen od mesta požara, za sada nije ugrožen, a jedan od meštana je kazao da su se meštani i vatrogasci odmah angažovali kako bi zaustavili požar da ne krene ka domaćinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu