Turska hapsi sve koji nose majice s natpisom "Heroj"

Ankara -- U toku prošle nedelje Turska policija je pritvorila najmanje 15 osoba koje su nosile majice sa natpisom "Heroj".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Turske vlasti tvrde da majice sa tim natpisom predstavljaju skrivenu poruku podrške navodnom organizatoru operacije neuspelog puča u toj državi prošle godine, Fetulahu Gulenu.

Policija je širom države pritvarala ljude koji su nosili crne majice sa velikim belim natpisom na engleskom jeziku - "Heroj", a ispod tog natpisa pisalo je "Heroji su besmrtni", prenosi AFP.

Vlasti u državi tvrde da slogan predstavlja prikrivenu poruku podrške Fetulahu Gulenu, muslimanskom imamu koji živi u SAD, a kog Turska optužuje za pokretanje prošlogodišnjeg neuspelog puča u toj državi koji je za cilj imao svrgavanje sa vlasti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Ova kontroverza je eskalirala 13. jula kada je jedan osumnjičeni za učestvovanje u pokušaju atentata na Erdogana za vreme vojnog puča, fotografisan da na sud dolazi u beloj majici sa natpisom "Heroj".

To je izazvalo bes na društvenim mrežama čiji su korisnici naveli da je to uvreda za 249 žrtava koje su izgubile život za vreme pokušaja puča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 551 idi na stranu