Kako ce Haradinaj da obezbedi većinu?

Predsednik Kosova Hašim Tači zakazao za ponedeljak konsultacije sa parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor oko datuma odrzavanja sednice Skupštine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Tači je odluku doneo nakon što je kandidat za premijera koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj saopštio da ima većinu za formiranje Vlade.

Očekuje se da Kosovo sledeće nedelje dobije Vladu. Prvi korak u formiranju vladajuće većine su konsultacije stranaka kod Hašima Tačija koji potom treba da sazove sednicu Parlamenta i poveri mandat za premijera Ramušu Haradinaju. Koalicija okupljena oko Demokratske partije tvrdi da je Haradina jobezbedio većinu.

"Imamo dovoljan broj poslanika. Videćete da će se na konstitutivnoj sednici Skupštine izabrati Vlada", kaže Rasim Selmanaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

A kako ce Haradinaj da obezbedi većinu? Procene analitičara suda podrška dolazi od nekoliko poslanika stranke Demokratskog saveza Ise Mustafe koja barem za sada odbija da bude koalicioni partner Ramušu Haradinaju i Kadri Veseljiju.

"Dosta je verovatno da ce Haradinaj prema najnovijim potezima koje je napravio da formira Vladu, a Demokratski savez mora da bira da li će biti u opoziciji jer će poslanici te stranke pomoći Haradinaju da formira vladu ili da okrene novi list, kao što su to uradili prošli put i daju podršku za formiranje Vlade" smatra Fadilj Ljepaja, analitičar.

Haradinaja za budućeg premijera kako tvrde u Alijansi za budućnost Kosova podrzaće srpski poslanici i poslanici manjinskih zajednica.

Predstavnici Srpske liste poručuju da neće učestvovati, kako kažu, u onoj vladi koja će raditi protiv interesa Srba. Oni su spremni da sarađuju sa svima ali neće dozvoliti da koalicioni sporazum bude mrtvo slovo na papiru.

U Prištini smatraju da bi Vlada Haradinaja bila nestabilna ukoliko se formira uz podršku nekoliko poslanika Demokratskog saveza, Srpske liste i poslanika manjina i da je održavanje novih parlamentarnih izbora rešenje za izlaz iz političke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu