CG: Zbog spomenika Račiću mora u zatvor - "Čudi me brzina"

Podgorica -- Predsednik Odbora za podizanje spomen obilježja Puniši Račiću postigao je dogovor sa tužilaštvom i kažnjen je sa šest meseci zatvora, uslovno dve godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Vijesti" navode da je Milosav Miško Dukić "time izbegao dalje krivično gonjenje zbog bespravnog podizanja ovog spomenika, koje mu je izvesno pretilo".

"Ja sam svu krivicu preuzeo na sebe, iako nas je u Odboru bilo sedam članova. Ne želim da iko drugi bude kažnjen", rekao je Dukić.

Prema njegovim rečima, jedino čudi što je čitav postupak bio tako ekspresan.

"Moram reći da je komunikacija sa tužilaštvom bila korektna. Ipak me čudi brzina kojom je sve urađeno. Za ovo delo je u roku od tri dana sve završeno, dok se mnogo teža krivična dela, pljačke i ubistva, po tužilaštvima i sudovima razvlače godinama"“, kazao je Dukić.

"Vijesti" podsećaju da je "spomenik kontroverznom poslaniku Srpske radikalne stranke u kraljevini SHS Puniši Račiću, koji je 1928. godine u skupštini ubio tri poslanika Hrvatske seljačke stranke, podignut u selu Slatina kod Andrijevice na Petrovdan, 12. jula".

Navodi se da je "pod velikim pritiskom javnosti i nakon protestne note koju je crnogorskim vlastima uputila zvanična Hrvatska, spomen ploča skinuta samo šest dana kasnije".

Dukić, koji je bio predsednik Odbora za gradnju, inicirao je i skidanje ploče, zbog, kako je rekao, opasnosti da dođe do težih incidenata.

"Od svojih sugrađana pretrpeo sam kritike zbog skidanja ploče, i sada kada sam kažnjen, osećam da sam skinuo teret i mogu da izađem u narod. Preuzeo sam svu krivicu na sebe i to sasvim svesno. Nemam više nikakav komentar, jer sam sporazum o priznanju krivice potpisao dobrovoljno. U protivnom sledio bi mi redovno sudski postupak i sasvim izvesno veća kazna, i to ne samo za mene, već za sve članove odbora"“, kazao je Dukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu