Izetbegović: Idemo ka EU i NATO, ali presporo, a Dodik...

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović tvrdi da se BiH kreće u pravom smeru, ka EU i NATO, ali presporo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

Izetbegović je u intervjuu za Dnevni list rekao da razlozi koji vode sukobima među liderima su istrajavanje na postizanju "ratnih ciljeva", naročito na strani koju predvodi predsednik Republike Srpske i SNSD Milorad Dodik.

"Žao mi je što sam ponekad i ja prinuđen da učestvujem u tim prepirkama koje nas ne vode nigde, ali bi moje ćutanje ohrabrilo i intenziviralo kampanju drugih strana. A to bi bilo opasno za sve nas. Jer, rečima se isprobava gde su granice, ima li prostora za sledeću fazu - za prelazak s reči na dela koja vode raznovrsnim podelama BiH. I zato će se otpor koji pruža SDA nastaviti sve dok traju težnje za bilo kakvim podelama bosanskohercegovačke države, njenih institucija, teritorije, društva", naveo je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da BiH de ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u i ka postizanju normalnijeg životnog standarda njenih građana.

"Idemo u tom smeru, ali presporo", rekao je dodavši da teško da i može brže "kada se uzme u obzir kompleksnost sistema donošenja odluka, broj aktera koji u njima učestvuje, teret novije istorije i emocija koje se iz nje generišu, naš mentalitet, sebičnost mnogih političara", rekao je.

Smatra da su rešenja za bolji život svih naroda u BiH jednostavna, te da je "potrebno samo više odgovornosti i doslednosti, a manje sebičnosti i tvrdoglavosti".

Smatra i da ne treba insistirati ni na čemu što nije zajednički interes svih naroda i građana BiH i o čemu, kaže, nema, i ne može biti dogovora.

"Ali, zato treba intenzivno raditi na bitnim procesima o kojima je postignut dogovor. Ubrzati integracije u EU i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO, ubrzati realizaciju Reformske agende, intenzivirati izgradnju infrastrukture. I držati se dogovora. Za ova četiri najbitnija prioriteta imamo konsenzus i usvojene planove i strategije, ali stalno dolazi do novih premišljanja, odustajanja, taktiziranja", naveo je Izetbegović.

Posebno je, kaže, važno rešiti problem u odnosima Bošnjaka i Hrvata u BiH.

" Hrvati se žale da im drugi biraju predstavnike, Bošnjaci uporno traže jednakopravnost u Mostaru, Stocu, Livnu, Kiseljaku… Neprihvatljivo je da su u Srednjebosanskoj županiji, gde skoro dvotrećinsku većinu čine Bošnjaci, njihova deca prisiljena da se obrazuju po školskom programu države Hrvatske, da dobijaju diplome sa šahovnicom...', naveo je.

Upitan da li je moguće postići dogovor sa Draganom Čovićem oko načina biranja predstavnika vlasti, izetbegović je kazao da misli da je „Čović odveć tvrd pregovarač, da deluje po principu `sve ili ništa`, i da će na kraju dobiti `ništa`, kao i uvek do sada“.

Na pitanje šta mmisli o izjavi Milorada Dodika da `stranci najviše potpaljuju Bošnjake, te da bi Hrvati trebali prestati slušati strance`, Izetegović je odgovorio da „niti stranci potpaljuju Bošnjake niti Hrvati slušaju strance, a nadam se da neće slušati ni Dodika, koji im je oduzeo sva prava u RS-u“.

"Stranci odavno pasivno posmatraju što se dešava u BiH, primaju dobre plate većinom ne radeći ni ono što im je obaveza, i više liče na vatrogasce nego na potpaljivače...", naveo je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu