Komandant NATO: Ostajemo na Kosovu radi mira u regionu

Priština -- Komandant NATO snaga u Evropi, general SAD Kurtis Skaparoti kaže da je Alijansa opredeljena da ostane na Kosovu kako bi obezbedila mir i stabilnost u regionu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

On je to izjavio u Prištini tokom razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Tači je tokom razgovora ocenio da je uloga NATO na Kosovu bila odlučujuća "ne samo na očuvanju stabilnosti i jačanju bezbednosti već i u saradnjih svih zajednica".

Tači je komandanta NATO informisao o političkoj situaciji na Kosovu, ističući da je Kosovo "uspešno okončalo proces parlamentarnih izbora koji su bili demokratski, mirni i fer".

"Sada smo u procesu stvaranja institucija Kosova, koje će biti multietničke i sa jasnom evroatlanskom orijentacijom", kazao je kosovski predsednik.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Tači je pozdravio prijem Crne Gore u NATO, izrazivši nadu da će taj put sledititi i druge države, "dajući na taj način doprinos dugoročnom miru u regionu".

Komentarišući transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, Tači je rekao da će se to dogoditi "u punoj koordinaciji sa NATO i uz uključivanje svih institucija i nacionalnih zajednica na Kosovu".

Komandant NATO snaga u Evropi razgovarao je i s komandantom Bezbednosnih snaga Kosova generalom Rahman Ramom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu