"Zatečeni smo odlukom Vlade, a da nas nisu konsultovali"

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević izjavio je da je to telo svoju nezavisnost izborilo time što sam predlaže svoje članove.

Izvor: Beta
Podeli

On je istakao i da su zatečeni što je Vlada imenovala dva nova člana Saveta, a da ih prethodno nije konsultovala o tome.

Milićević je za N1 rekao da od osnivanja Saveta postoji dogovor da članovi Saveta sami predlažu kandidate za to telo.

"Kada bi mogao neko sa strane, nijedan predmet ne bi mogao da se završi ... Savet je nezavisnost izborio time što sam predlaže svoje kandidate", kazao je on i podsetio da se Savet bavi borbom protiv korupcije, što podrazumeva da se analiziraju ljudi od vrha države do svakog drugog nivoa i da zato mora biti nezavisan.

Milićević je rekao da su Poslovnik Saveta prihvatile sve vlade, ali i da su sve vlade oduvek Savet tretirale kao strano telo.

"Teško je objasniti zašto Savet, koji pomaže Vladi, ne može da nađe zajednički jezik ni sa jednom vladom. Dajemo preporuke, nije nam jasno zašto ne možemo da sednemo za sto … Ovakav odnos ingorisanja ne mogu da razumem. Svim političarima je borba protiv korupcije dominantna tema, valjda je građanima jasno da korupcija pljačka njih", kazao je Milićević.

Govoreći o slučajevima 24 sporne privatizacije, Milićević je rekao da je su članovi Saveta, po dolasku aktuelnog režima na vlast, imali sastanak sa Aleksandrom Vučićem na kojem je dogovoreno da Savet i istražni organi daju sve od sebe da se ti predmeti reše.

"Imali smo saradnju sa UKP-om, i deo UKP-a je uložio veliko znanje. Onda je to otišlo na tužilaštvo i posle toga nemamo uvid, niti možemo imati uticaj", dodao je on.

Milićević je rekao i da su od Vlade zatraženi ugovori o koncesijama za autoputeve, o Fijatu, Er Srbiji, ali da nikada nisu dobili ta dokumenta i da ne veruje da će ih dobiti.

Prvi put izbor novih članova Saveta nije izvršen na predlog ostalih članova Saveta. Četiri dana pošto je vlada donela odluku, članovi Saveta za borbu protiv korupcije dobili su informaciju da će im se pridružiti penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Jončić i penzionisani apelacioni javni tužilac u Nišu Edvard Jerin.

Savet za borbu protiv korupcije je osnovan oktobra 2001. kao stručno, savetodavno telo Vlade Srbije čiji je zadatak da sagleda aktivnosti u borbi protiv korupcije, da predlaže mere u cilju efikasne borbe protiv korupcije, kao i da prati njihovo sprovođenje i da daje inicijative za donošenje propisa, programa i drugih akata i mera u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu