Tusk moli Dudu: Hitno u dijalog sa Evropskom komisijom

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je na lidera Poljske Andžeja Dudu da hitno krene u dijalog sa Evropskom komisijom o poljskoj reformi pravosuđa.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

U okviru reforme je izglasan i sporni Zakon o Vrhovnom sudu, kako bi se izbegao najcrnji scenario da Poljska ostane potpuno marginalizovana i bez prava glasa u Uniji.

"Naš zajednički zadatak mora da bude sprečavanje crnog scenarija u čijem finalu može da stoji marginalizacija Poljske u Evropi. Po mom uverenju poslednje reforme su negiranje evropskih vrednosti i standarda i izlažu opasnosti našu reputaciju. U političkom smislu prenose nas unazad i na Istok", poručio je Tusk, inače dugogodišnji bivši poljski premijer predsedniku Andžeju Dudi.

Tusk je upozorio da EU nisu samo pare iz fondova, već u prvom redu vrednosti i visoki standardi javnog života a da set tri zakona o radu sudova koji po hitnom postupku kroz parlament zahvaljujući većini u oba duma guraju vladajući poljski konzervativci potčinjava sudove koji treba da budu nezavisni vladajućoj partiji.

"Potčinjavanje sudova vladajućoj političkoj partiji na način na koji je to predložila stranka Pravo i Pravda uništiće već napuklu predstavu o demokratiji u Poljskoj. Treba naći rešenje koje će biti prihvatljivo za Poljake, parlamentarnu većinu i opoziciju, predsednika Poljske i Evropsku uniju. Znam da je teško ali obaveza nam je da probamo", poručio je Dudi Tusk, prenose poljski mediji.

Predsednik Duda zapretio je u utorak na početku glasanja o Zakonu u Vrhovnom sudu vetom ukoliko parlament ne usvoji amandmane koji bi sprečili da ministar pravde dobije enormno povećane nadležnosti da on bira sudije Vrhovnog suda a da članove Nacionalnog sudijskog saveta koji po Ustavu nadzire nezavisnost pravosuđa može da izabere prostom većinom vladajuća stranka.

Pošto je Pravo i Pravda prihvatilo te sitnije ispravke zakona analitičari očekuju da će Duda zakone potpisati, bez obzira što mu se od utorka svake večeri ispred Predsedničke palate u Varšavi okupljaju hiljade Poljaka sa svećama u rukama da traže veto na reformu pravosuđa.

Duda je još juče odbio da se sretne i razgovara sa Tuskom a zvanična Varšava odbila je poziv potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa da hitno krene u dijalog kako bi se sprečilo da Evropska unija primeni član 7 osnovnog sporazuma po kome članici u kojoj je ugrožena demokratija i sistemski se urušava pravna država može da se oduzme uz druge sankcije čak i pravo glasa u EU.

Češka evrokomesarka pravde, Vjera Jourova zapretila je pre glasanja o Vrhovnom sudu da će Poljska ako ozakoni napad vladajuće stranke na nezavisnost pravosuđa ostati bez evropskih fondova u narednom budžetskom periodu od 2021. godine.

"Ne mogu da zamislim da bi nemački ili švedski poreski obveznici mogli da plaćaju bilo kakvu formu uvođenja diktature u nekoj od članica", kazala je Jourova.

Vladajući konzervativci Jaroslava Kačinjskog računaju da EU neće uspeti da Poljskoj oduzme pravo glasa i surovije je kazni, jer veruju da će to vetom sprečiti Mađarska.

Ministar pravde Zbignjev Žobro rekao je danas nakon usvajanja Zakona o Vrhovnog sudu da je reforma bila neophodna i da nad sudovima mora da postoji politička kontrola jer su, kako je kazao, poljski sudovi stvorili državu u državi rade šta hoće a umesto da služe Poljacima omalovažavaju ih, dok presudama oslobađaju elite i privilegovane u poljskom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu