Mogerini: U Trstu je poslata jasna poruka Balkanu

Brisel -- Na samitu Zapadnog Balkana u Trstu poslata je "jasna poruka" da su vrata EU otvorena za Balkan i da se nastavlja put ka ujedinjenoj Evropi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

To je poručila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ona je na svom blogu navela da je tokom samita rađeno i na nekim praktičnim projektima za regionalnu saradnju, unapređenje transporta i povećanje razmene na Balkanu.

Mogerini je naglasila da je samit u Trstu bio i prilika za "dug razgovor" sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o Balkanu i Africi, kao i o situaciji u Zalivu i evropskoj odbani.

U tekstu je navela da je proteklu nedelju provela na relaciji između Brisela, Trsta i Pariza radeći na "pet važnih pitanja" za bezbednost i rast na kontinetu: Balkan, Sahel, zajednička odbrana, odnosi EU sa Rusijom i Sredozemlje.

Među aktivnostima na koje se osvrnula je i sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Briselu navodeći da postoje pitanja oko kojih je primetno snažno neslaganje, počevši od situacije u Ukrajini, ali je ocenila da je dijalog između EU i Rusije ključan u suočavanju sa svim velikim krizama današnjeg sveta.

"Kada je reč o Siriji, mi smo saglasni o potrebi da se primirje na jugoistoku zemlje pretvori u nacionalno primirje, ka političkom rešenju krize. Razgovarali smo i o Severnoj Koreji, Libiji, Balkanu, situaciji u Izraelu i Palestini, i potrebi da se nastavi primena i očuva dogovor s Iranom", navela je Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu