VIDEO: Policajac najavio pa helikopterom napao "režim"

Pilot koji je upravljao policijskim helikopterom i pucao na zgradu Vrhovnog suda u Karakasu zove se Oskar Peres.

Izvor: B92
Podeli

On je u video snimku najavio je da će napasti državne institucije u prestonici Venecuele, a sebe je proglasio pobunjenikom protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije na kojima se vidi da je Peres na helikopter okačio transparent s natpisom "Sloboda", kao i broj 350.

U pitanju je broj koji se odnosi na član Ustava prema kojem ljudi imaju pravo da se usprotive nedemokratskoj vladi. Na Instagramu okačen je video na kom se vidi Peres okružen naoružanim ljudima sa maskama na licu.

U videu, Peres poručuje da je "u toku operacija vraćanja demokratije". On je naveo da predstavlja koaliciju vojnih, policijskih i civilnih zvaničnika koji se protive "kriminalnoj vladi". Pozvao je Madura da podnese ostavku, kao i da se raspišu izbori.

"Ovo je borba protiv podle vlade, protiv tiranije", kazao je Peres.

Lokalni mediji dovode Peresa u vezu sa akcionim filmom "Odložena smrt" čiji je on jedan od producenata. Peres u tom filmu glumi agenta obaveštajne službe koji spasava otetog biznismena, prenosi Rojters.

Maduro je ranije, u televizijskom obraćanju naciji, izjavio da je ukradeni policijski helikopter ispalio dve granate na zgradu Vrhovnog suda u Karakasu, ističući da je sprečen teroristički napad čiji je cilj bio njegovo svrgavanje s vlasti.

"Aktivirao sam celokupne oružane snage da brane mir. Pre ili kasnije, pronaći ćemo taj helikopter i one koji su izvršili napad", rekao je Maduro u utorak uveče u govoru iz predsedničke palate.

Maduro (54) je naveo da u napadu niko nije povređen i da jedna od ispaljenih granata nije eksplodirala.

"Moglo je da bude na desetine mrtvih", kazao je Maduro, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, helikopter je kružio i iznad zgrada ministarstva pravde i unutrašnjih poslova. Maduro tvrdi da je helikopterom upravljao pilot koji je radio za bivšeg ministra pravde i unutrašnjih poslova Migela Rodrigesa Toresa.

AP navodi da je Madurov govor prenosila uživo televizija i da je predsednik Venecuele u nekim delovima govorio smireno, a u nekim ljutito.

Ranije u utorak, Maduro je ponovio tvrdnje da postoje pokušaji državnog udara, koje podržavaju SAD, upozorivši američkog predsednika Donalda Trampa da će se Venecuela protiv toga boriti, prenosi AFP.

"Ako Venecuela bude uvučena u haos i nasilje...borićemo se", poručio je Maduro pristalicama.

U govoru se obratio i Trampu rečima:"Vi ste odgovorni za obuzdavanje ludila desnice u Venecueli". Maduro je više puta izneo tvrdnje da su SAD odgovorne za lošu političku situaciju i ekonomsku krizu u njegovoj zemlji. U poslednja tri meseca u sukobima na demonstracijama protiv Madura poginulo je 76 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu