Češka istražuje zašto je dato 7 mil. € kosovskom lobisti

Prag -- Posle istrage u Albaniji i češka policija istražuje zašto je državni energetski gigant ČEZ 2009. poslao kosovskom lobisti na privatni račun sedam miliona evra.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Albanija je povela istragu da proveri kako je 2009. godine ČEZ privatizovao albanskog distributera električne energije Špendarje kada je češko preduzeće u jeku ekspanzije na Balkan za 102 miliona evra kupilo 76 odsto tog albanskog preduzeća, a kasnije se nakon velikog spora iz Albanije povuklo.

Tokom te istrage otkriveno je da je u dve tranše na privatni račun kosovskog lobiste Nue Kalaja ČEZ poslao ukupno sedam miliona evra, a sada je češka policija povela istragu da li je taj novac služio za podmićivanje albanskih političara i državnih činovnika, javljaju danas češki mediji.

"Policija se obratila nama zbog te transakcije stare osam godina. Zbog istrage ne možemo ništa da komentarišemo, ali izlazimo u potpunosti u susret zahtevima policije", kazao je za današnju "Mladu frontu Dnes" portparol ČEZ-a Ladislav Kšiž.

Lobista Kalaj je albanskim vlastima tvrdio da je taj novac ČEZ platio za njegove pravne usluge i konsalting jer im je pripremao materijale za investiciju, ali "Mlada fronta Dnes" navodi da je novac primio kada više nije pružao te usluge, a podigao ga je sa računa u gotovini.

Albanski mediji upozorili su na veze Kalaja sa sinom tadašnjeg albanskog premijera Salija Beriše i da je provera te privatizacije počela tek pošto je Beriša poražen na izborima.

Albansko ulaganje ČEZ-a bilo je jedno od nekoliko neuspešnih na Balkanu, pošto su nove albanske vlasti 2013. godine oduzele licencu ČEZ-u zbog toga što navodno nije ulagao u razvoj električne mreže u zemlji, a ČEZ je tužio zbog toga Albaniju međunarodnom arbitražnom sudu.

Sporoko poslovanja ČEZ-a u Albaniji pomutio je i odnose dve zemlje, a Češka je čak ozbiljno zapretila da će staviti veto na to da Albanija postane kandidat za Evropsku uniju, te je spor rešen sporazumno, s tim da Albanija ČEZ-u vraća do 2018. godine u ratama 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu