Izborna skupština AKV nastavlja rad 30. juna

Novi Sad -- Izborna skupština Advokatske komore Vojvodine (AKV), započeta 24. juna, nastaviće rad u petak kada će biti izabrano novo rukovodstvo te komore.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Očekujemo i tražimo od prethodnog rukovodstva da ne opstruiše rad skupštine kao najvišeg organa AKV, da se više nikada ne ponovi angažovanje privatnog obezbeđenja koje je sprečavalo advokate da prisustvuju prethodnoj sednici i da odluke Skupštine AKV budu prihvaćene radi interesa svih advokata u Vojvodini i Srbiji", navodi se u današnjem saopštenju za javnost.

Izborna skupština započeta je 24. juna ali nije dovršena zbog toga što nakon verifikacije mandata novim delegatima, aktuelno rukovodstvo komore nije obezbedilo izborni materijal i nije uputilo pozive novim delegatima skupštine.

"Izbori bi trebalo da okončaju krizu u Advokatskoj komori Vojvodine, koja traje od januara, kada je rukovodstvu istekao mandat", piše u saopštenju.

Na izborima bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednik AKV, upravni odbor, kao i disciplinski organi.

Kandidati za predsednika AKV su advokati Vladimir Beljanski iz Novog Sada, Predrag Basarić iz Pančeva i Laslo Joža iz Subotice.

Advokat Beljanski prvi je kandidat za predsednika koji je objavio svoj predizborni program sa predloženim konkretnim merama koje komora treba da preduzme radi izlaska iz organizacione krize, zaštite interesa advokata i vraćanja pređašnjeg ugleda.

On je naveo da je potrebno izmeniti određena pravila o radu, kao i sam Statut AKV, i preciznije urediti rad ogranaka koji deluju u okviru AKV.

Prema njegovim rečima, AKV mora da prati društvene pojave i propise od značaja za advokaturu i reaguje saopštenjima, kritikama ili pohvalama, kao i preduzimanjem potrebnih mera za zaštitu interesa advokature.

Beljanski se založio i za preduzimanje svih raspoloživih pravnih sredstava za suzbijanje nadripisarstva, odnosno firmi i agencija koje se bave pružanjem pravnih usluga ili posredovanjem u angažovanju advokata, kao i za preduzimanje svih raspoloživih mera radi sprečavanja nezakonitog posredovanja u advokaturi.

On se založio i za uvodjenje obavezne spoljašnje revizije finansijskog poslovanja AKV, čiji izveštaj bi bio javno objavljen na sajtu komore i na raspolaganju Nadzornom odboru pre podnošenja godišnjeg izveštaja Skupštini AKV.

Dodao je da treba zabraniti funkcionerima AKV da zastupaju pravna lica kod kojih je komora klijent, poput osuguranja kod koga su advokati kolektivno osigurani, banke kod koje AKV ima otvoren račun i deponovan novac i slično.

Beljanski se založio i za jačanje samostalnosti AKV i insistiranje na zadržavanju ili povećavanju javnih ovlašćenja te komore.

Ukoliko bude izabran za predsednika, Beljanski je najavio da će raditi na oživljavanju saradnje sa advokatskim komorama u Temišvaru i Segedinu, kao i na uspostavljanje saradnje sa ogrankom Hrvatske odvjetničke komore u Osijeku.

Založio se i za obnovu biblioteke AKV, organizovanje izložbi i muzičkih večeri u holu zgrade komore, u saradnji sa galerijama i muzejima u Novom Sadu i Srpskim narodnim pozorištem, zatim za uvodjenje novih i obnavljanje zapostavljenih oblika rada Akademije, kao i za stvaranje fonda solidarnosti za pomoć teško obolelim kolegama koji su egzistencijalno ugroženi.

AKV je osnovana 1875. godine, a danas ima oko 2.000 članova. U njenom sastavu je šest ogranaka: u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Pančevu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu