Ekspoze na 88 strana "s obe strane", Brnabić čeka 156 "za"

Beograd -- Skupština Srbije završila je rad posle deset sati tokom kojih su poslanici opozicije kritikovali, a vladajuća većina branila ekspoze mandatarke Brnabić.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Parlament će nastaviti rad sutra u 10.00 sati, a kako je rekla predsednica Skupštine Maja Gojković, o ekspozeu Brnabić treba da govori još samo šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanak.

Pročitajte još:

Opozicija je najavila i da neće glasati za buduću vladu dok su poslanici Srpske napredne stranke istakli da je Branabić njihov kandidat.

Predstavljajući ekspoze mandatarka Ana Brnabić rekla je da bi bila ponosna ako se bi se rezultati dosadašnje vlade ponovili za njenog mandata, ako je parlament izabere za novu premijerku. Ona je istakla da su ključni prioriteti nove vlade digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj.

Brnabićeva može da računa na podršku 129 poslanika SNS, odnosno liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" kao i na glasove koalicionih partnera, što je najmanje 156 poslanika "za".

Podršku vladi je ranije najavio i poslanik Zelene stranke Goran Čabradi jer će se, kako je saopštio, formirati Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Poslanik JS Dragan Marković Palma jedini je član vladajuće koalicije koji je najavio da neće glasati za Brnabić.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je će ta partija svim srcem glasati za mandatarku Anu Brnabić i predložene ministre i podvukao da je mandatarka u politički život uvela novi stil, da na državu ne treba da se gleda stranačkim očima.

Socijalisti su, takođe, najavili podršku uz ocenu da se nastavlja kontinuitet prethodne vlade koja je postigla odlične rezultate u vezi sa evrsopkim integracijama, ekonomskim reformama i spoljnom politikom.

Opozicija je upravo zamerala kontinuitet, a pojedini su izrazili sumnju da će Brnabić voditi vladu uz opasku da je “ikebana, maska”, te da nema političku moć i iskustvo.

U žustroj raspravi u kojoj je na kritike opozicije često odgovarala i mandatarka, izrečene su i dve opomene Bošku Obradoviću.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije ne brani gej paradu, već brani i uvek će braniti ustavom zagarantovana prava svih građana.

Ona je, tokom rasprave u Skupštini Srbije, rekla da vlada i članovi vlade, pojednačno i zajedno, ne ulaze u to i ne kažu da li vole ili ne vole gej paradu, da li im se svija ili ne sviđa, već su oni tu i brane Ustavom zagarantovana prava svih građana.

"Imali smo jednu, a sad imamo dve kratke lekcije o Ustavu Srbije, prvu da je Kosovo sastavni deo Srbije i drugu da svi građani u Srbiji imaju jednaka prava", rekla je Brnabić, reagujući na izlaganje Boška Obradovića koji je govorio o tome da vlada ne brani interese Srba na KiM nego brani "gej paradu".

Na navode lidera radikala Vojislava Šešelja mandatarka je poručila da o predlogu o vladi, novom mandataru i ministru ne odlučuje ni američki ambasador, ni bilo koji drugi ambasador, kao ni mediji, a na njegove kritike da će SNS imati vladu nad kojom nema kontrolu, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović poručio je da SNS ima puno poverenje u mandatarku Anu Brnabić i kandidate za ministre u novoj vladi.

"SNS će imati svog predsednika vlade koji će se zvati Ana Brnabić", kazao je Martinović.

Ocenio je da je ekspoze vrlo ozbiljno napisan, te da su njime obuhvaćeni svi segmenti života za koje je nadležna vlada.

Kako je rekao, ekspoze je napisan na 88 stranica i to "sa obe strane", dok je ekspoze Zorana Živkovića bio napisan na 6,5 stranica, Vojislava Koštunice na devet i 10,5 strana, a Mirka Cvetkovića na osam i po stranica.

To, kako kaže, govori kako se državom upravljalo i kako se živelo u periodu kada su napravljeni ogromni problemi.

On je ponovio da vlada nije ni ruska, ni američka, već srpska i ponovio reči predsednika Vučića da se vlada, ako se i formira pod nečijim pritiscima, formira pod pritiscima građana Srbije.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović rekao je da neće glasati za vladu, i upitao kako je moguće da, ako je strateški cilj ulazak u EU, za ministra bude predložen neko ko se protivi EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu