Danas je Vidovdan, ceremonija povodom Boja na Kosovu u KŠ

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodiće u Kruševcu danas, na Vidovdan, državnu ceremoniju povodom 628. godišnjice Boja na Kosovu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kod Spomenika kosovskim junacima u centru Kruševca biće položeni venci i odata vojna počast, a ceremoniju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradom Kruševcem.

Srpska pravoslavna crkva služiće na Vidovdan pomen knezu Lazaru Hrebeljanoviću i srpskim ratnicima poginulim u bici s Turcima na Kosovu polju 1389. godine.

Patrijarh srpski Irinej služiće svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, dok će u 13.00 kod spomen obležja na Gazimestanu služiti parastos junacima Kosovskog boja.

U porti manastira Gračanica u 11.00 časova biće dodeljene medalje "Majka devet Jugovića". Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće tim događajima.

Srpsku vojsku protiv Turaka u Boju na Kosovu predvodio je knez Lazar. Od tada, borba za oslobođenje zemlje od Turaka ukorenjena je u srpsku tradiciju.

Srbi pamte Kneza Lazara ne samo po hrabrosti u bici na Kosovu, već i po tome što je izgradio mnoge manastire i druge zadužbine.

Na ikoni se knez Lazar predstavlja u vizantijskoj carskoj odori, ali bez krune na glavi. U levoj ruci drži svoju glavu, a u drugoj krst.

Vidovdan nije praznik radosti, ne igra se i ne peva, a ljudi se prisećaju palih ratnika i obilaze njihove grobove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu