Kurtijeva platforma: Revizija svega, a dijalog na led

Priština -- Lider pokreta Samoopredeljenje i potencijalni kosovski premijera Albin Kurti objavio je platformu koja predviđa suspenziju dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Kossev
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako prenosi Kossev.info, u devet tačaka objavljenih na Kurtijevom Fejsbuk profilu se navodi da dijalog započet 2011. "ne bi trebalo slepo nastavljati".

Kurti najavljuje da će se, ukoliko dođe na vlast, revidirati svi dosadašnji sporazumi postignuti u Briselu, kao i da će Briselski sporazum biti poslat na ispitivanje Venecijanskoj komisiji.

Navodi se i da će pokret Samoopredeljenje započeti razgovore o vladi od "odozdo prema gore" - sa svim etničkim manjinama - i kosovskim Srbima.

"Oni će se u dijalogu smatrati građanima 'Republike Kosovo', sa naglaskom na profesije koje obavljaju i društvene klase kojima pripadaju. Tako ćemo izgraditi poverenje, a nestaće strah čija je namera da odvaja i deli. Etničke manjine će uživati sva prava po evropskim standardima", navodi se u platformi.

Takođe, dodaje se da je dosadašnji dijalog doneo malo koristi, a mnogo štete, a kao "najozloglašeni proizvod" se označava sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Potrebna nam je i skupštinska komisija za ispitivanje - da razmotri i proceni dosadašnje sporazume. Država Kosovo treba da ojača i ne možemo da dozvolimo da naš nacionalni plan bude isključivo okupiran dijalogom sa Srbijom. Sa dijalogom nećemo da žurimo, potreban nam je period od najmanje godinu dana da normalizujemo Kosovo", piše Kurti.

Kurti kaže da se pre "novog dijaloga sa Srbijom" mora pokrenuti razgovor sa EU o tome šta bi Kosovo trebalo da uradi upravo u dijalogu sa Srbijom.

"Normalizacija odnosa razvijala se na štetu države Kosovo. Kosovo nije normalna zemlja zbog podeljene Mitrovice i ogromne nezaposlenosti, ali je Srbija nenormalna država, jer se nikada nije suočila sa svojom kriminalnom prošlošću. Srbija nastavlja kolonizaciju Kosova, kao u vreme Miloševića", smatra Kurti.

Takođe, on smatra da bi "normalizacija države Kosovo" učinila dobro i Srbiji jer će ona "početi da se oslobađa svojih apetita oko Kosova".

"Moramo da se pomerimo od nedefinisane normalizacije, do dobrosusedstva i evropskih integracija. Pratićemo u kom pravcu će ići ustavne promene koje je najavio Aleksandar Vučić i da li će da izmeni drugu rečenicu u preambuli u kojoj se navodi da je Kosovo deo teritorije Srbije", suština je platforme od devet tačaka lidera pokreta Samoopredeljenje piše Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu