Kurti ima plan za dijalog s Beogradom i on ima 9 tačaka

Priština -- Kandidat za premijera Kosova ultradesnog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, objavio je novu platformu u devet tačaka o dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tim planom Kurti predvđja promene u tom procesu, ukoliko on bude novi kosovski premijer, kao što je stvaranje uslova da se dijalog vodi na, kako kaže, dobrosusedskim principima.

Prema platformi objavljenoj na Fejsbuk profilu, prva tačka predviđa započinjanje novog dijaloga sa svim nacionalnim manjinama na Kosovu, uključujući, kako kaže, i Srbe.

Kurti smatra da briselski dijalog Beograda i Prištine ne treba, kako navodi, slepo nastavljati. On predlaže parlamentarnu istragu o svim dosadašnjim sporazumima sa Beogradom, kao i da bi, kako smatra, o Briselskom sporazumu iz aprila 2013. trebalo da se izjasni Venecijanska komisija.

Kurti traži, kako navodi, "jasnu i tačnu definiciju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije". U četvrtoj tački, Kurti predlaže izmene u načinu dijaloga, tvrdeći da je Kosovo do sada bila tema dijaloga, a ne stranka u tom procesu.

Kurti dalje govori o potrebi borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije sa obe strane reke Ibra, te dodaje da nijedan dijalog ne treba da ignoriše, kako tvrdi, "zločine počinjene na severu".

Kurti smatra i da "normalizacijom kosovske države", može biti obezbeđen napredak u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, kako navodi, bio zasnovan na principima dobrosusedskih odnosa.

Sedma tačka predviđja da Kosovo i Albanija moraju iskoristiti Berlinski proces ne samo kao šansu da se prijave za razvojne projekte, već i kao priliku da spreče članstvo Srbije u EU pre Kosova.

Osmom tačkom Kurti najavljuje, kako kaže, novi odnos Prištine prema Beograda koji će zavisiti od kvaliteta ustavnih amandmana koji će biti usvojeni u Skupštini Srbije.

I najzad, u devetoj tački, Kurti tvrdi da je dijalog Beograda i Prištine do sada bio privatizovan i personalizovan od kosovskih političkih lidera.

Kurti je najavio i da će, ako on bude na čelu kosovske vlade, kosovski arlament predstavnici društva i nevladinih organizacija bidi uključeni u dijalog sa Beogradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu