Sumnjivi kastinzi u Vojvodini, prevareno stotine devojaka

Devojke širom Vojvodine nedavno su prevarene, a njihove fotografije i lični podaci zloupotrebljeni tokom, takozvanog kastinga.

Izvor: B92
Podeli

Kasting je organizovan u nekoliko većih gradova u Vojvodini.

Postoji sumnja da iza svega stoji Međunarodni sajt za upoznavanje Anastasija dejt, na kojem su fotografije devojaka objavljene, a da one prethodno to nisu znale.

Oglas za kasting“Predstavi svoju lepotu”. Devojke su svoju lepotu predstavile proteklog vikenda u jednom lokalu u Zrenjaninu, ali organizatori nisu svoje stvarne namere.

Taj grad bio je, ispostaviće se, samo jedan u nizu onih u kojima je prevareno stotine devojaka.

“Fotograf koji nas je slikao nam je rekao će naše fotografije biti upotrebljene za pravljenje umetničke slike – mozaika sastavljenog od velikog broja slika naših lica. Bio mi je čudan iznos od 1.000 dinara, koliko nam je plaćeno. Još sumnjivije mi je bilo to što nam fotograf, pod raznim izgovorima, nikada nije poslao fotografije”, navela je jedna učesnica kastinga.

Ubrzo se ispostavilo da su sumnje bile opravdane. O tome je javnost, preko socijalnih mreža, prvi alarmirao Igor Jurić, kome su se javili zabrinuti roditelji.

Ubrzo nakon kastinga, te fotografije pojavile su se na sajtu “Anastasija dejt”, iza koga, kaže Jurić, navodno stoje Rusi, a koji organizatori nijednog trenutka učesnicama nisu pomenuli.

“Znači, vi se ulogujete na taj sajt i odaberete devojku koja vam se sviđa, kliknete na nju, kažete ćao, kako si, šta radiš, ona će vam odgovoriti da, tu sam, dobro sam i tada vam se izbaci jedna pločica gde morate da platite tri dolara, 2,99 dolara, i onda vi možete da nastavite komunikaciju sa tom devojkom. Naravno da iza tih slika nisu devojke koje su tu predstavljene, to je ono što ja želim da se istraži”, naveo je Igor Jurić iz Fondacije “Tijana Jurić”.

Upravo na tom sajtu svoju fotografiju, pre dva dana, videla je i naša sagovornica.

“Pre dva dana sam videla svoju fotografiju na tom sajtu. Osetila sam se osramoćenom, poniženom i prevarenom. Saznala sam i da su na tom sajtu fotografije nekih učesnicia, koje su preuzeli sa njihovih Instagram profila”, kaže jedna učesnica kastinga.

“Važno je proveriti da tako kažem s kim imate posla. Posledice kasnije mogu biti različite, kao što rekoh, jako je važno imati u vidu da se fotografije i video sadržaji jako lako kopiraju na globalnom nivou i nije loše prići stvarima da onog momenta kada vaše fotografije objavite na internetu izađu iz vašeg poseda vi više nad njima nemate kontrolu”, rekao je Ivan Jelić, tehnički direktor sajta B92.

Ovaj slučaj prijavljen je policiji i tužilaštvu, a većina učesnica najavljuje krivične prijave protiv fotografa koji su ih pozvali i slikali na kastingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu