Jovanović: Srbija nemoćna da se suprotstavi uticaju Rusije

Beograd -- Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da je Srbija nemoćna da se suprotstavi uticaju Rusije pri formiranju nove vlade.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je naveo da je "danas postalo jasno koliku cenu plaćamo za povlačenje (bivšeg predsednika Srbije) Tomislava Nikolića, kojim je (aktuelni predsednik Aleksandar) Vučić pokušao da se približi i regionu ali i Zapadu".

Jovanović je ocenio da "dok smo se mi, kao društvo, bavili kako se ko obukao na inauguraciji predsednika Republike 'i avetima DOS-a' ", Rusi su "sproveli kadrovsku prekompoziciju buduće vlade".

On smatra da su Rusi to uradili "namećući kao svoja rešenja ljude koji će biti prepreka svim dosadašnjim i budućim nastojanjima da se Srbija iščupa iz izolacije, u koju nas Moskva zbog svojih interesa uvlači", preneo je LDP.

Jovanović je ocenio da je "danas postalo očigledno da je Srbija nemoćna da iskorači iz unutrašnjih, najčešće ponižavajućih, sukoba, kako bi bila sposobna da vodi nezavisnu politiku u skladu sa interesima građana".

Jovanović smatra je da su komplikovani odnosi Zapada i Rusije, kao i sukobi koji su pratili ulazak Crne Gore u NATO i kriza u Makedoniji, "očigledno preveliki pritisak" da bi Srbija mogla danas da dobije vladu koja će "biti sposobna da jasno definiše evropsku budućnost zemlje kroz članstvo u EU i NATO-u".

"Nakon izbora u Crnoj Gori, čitavom društvu smo rekli da se zajedno... moramo posvetiti odbrani evropske budućnosti zemlje, da moramo biti spremni za trenutak u kojem Vučić to sam neće biti u stanju", naveo je on.

Ocenio je i da je "taj trenutak pred nama" a da u njega , kako je naveo "ulazimo opterećeni glupim podelama koje su praćene užasnom nesposobnošću i besmislenom mržnjom na svakom koraku".

Jovanović smatra da je to od Srbije "napravila društvo koje je samo sebi najveći neprijatelj a teret te istine nose gotovo svi iz vlasti, ali i mnogi iz opozicije".

U LDP "zato nema podrške ideji da se od izmučene Srbije, pod izgovorom neutralnosti, stvara 'crna rupa', niti se možemo složiti sa svima koji misle da je ovakvo ponižavanje zemlje prihvatljivo samo zato što je Vučić njen predsednik, pa će mu, pre ili kasnije, stići račun koji neće moći da plati", zaključio je Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu