"Aktivno radimo protiv KiM u Unesko, neću da kažem šta"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je da Kosovo još nije podnelo kandidaturu za članstvo u Unesku.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je dodao da ne želi da kaže šta Srbija čini po tom pitanju.

"Neću da kažem koje su mi zemlje obećale da neće da glasaju za Kosovo, ali to je tema svakog mog razgovora. Kakav bih ja bio ministar spoljnih poslova kad bih vam rekao šta radimo", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije posle sastanka s belgijskim ministrom spoljnih poslova Didijeom Rejndersom.

Dačić je rekao da ne želi da odgovori šta može da se očekuje na jesen povodom glasanja o članstvu Kosova u Unesku jer ne želi da druga strana zna šta radi Srbija.

"Pre svega, Kosovo još nije podnelo kandidaturu (za članstvo u Unesku) i to zato što se plaše da li će opet biti odbijeni ili ne", dodao je šef srpske diplomatije.

Albanija je pre dve godine podnela zahtev za prijem Kosova u Unesko. Na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina, glasale su u novembru 2015. godine 142 države članice, dok je 29 država bilo uzdržano.

Za prijem Kosova glasale su 92 države, a 50 ih je bilo protiv, pa su Kosovu nedostajala tri glasa za prijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu