Erdogan: Ne povlačimo snage iz Katara

Istanbul -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zahtev vodećih arapskih zemalja da povuče turske snage iz Katara, nazivajući ga "neučtivim".

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

Erdogan je, posle molitve u Istanbulu povodom Bajrama, izjavio da njegova zemlja neće tražiti dozvolu od drugih kada sklapa sporazume o saradnji u oblasti odbrane.

"Zahtev da Turska povuče svoje vojnike je žalosna i znak nepoštovanja prema Turskoj", istakao je Erdogan.

Erdogan je ponovio da će Turska i dalje da podržava Katar povodom sankcija koje je toj zemlji početkom meseca uvelo nekoliko arapskih zemalja, prenela je agencija AP.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Arapske zemlje su nedavno uputile listu zahteva Kataru u kojoj su, izmedju ostalog, tražile da Katar ugasi televiziju "Al-Džazira" i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa "terorističkim organizacijama".

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da bi Katar i četiri arapske zemlje, koje bojkotuju svog malog, ali bogatog suseda, trebalo zajedno da sednu i pokušaju da dođu do rešenja aktuelne krize.

Tilerson smatra da će Katar "veoma teško da ispuni" zahteve suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu