Brende: Brnabićeva bi mogla biti ministar u Evropi

Beograd -- Ministar spoljnijh poslova Norveške Borge Brende smatra da bi Ana Brnabić mogla da bude ministar bilo gde u Zapadnoj Evropi.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

Brende smatra da je predsednik Aleksandar Vučić učinio hrabar potez imenovanjem Brnabićeve za novog mandatara, kao nekoga ko se, kako kaže "ne uklapa u model tradicionalnog političara jugoistočne Evrope, ali ko bi mogao postati ministar bilo gde u zapadnoj Evropi."

Premijerki bi trebalo suditi na osnovu njenih zalaganaja, politike koju će predstaviti i rezultata koje će postići. Kada radi ispravne stvari, treba joj dati podršku, rekao je norveški šef diplomatije u intervjuu "Večernjim novostima".

Visoki norveški diplomata smatra da je predsednik Vučić dok je bio premijer, Srbiju sproveo kroz program reformi koje su donele ekonomski rast i posavile temelje za bogatiju Srbiju sa višim životnim standardom. "Potrebno je vreme da celokupan efekat oseti većina ljudi ali rezultati su već tu," rekao je on uz napomenu da Srbiji predstoji još dosta toga da uradi kako bi dostigla visok nivo životnog standarda kakav postoji u bogatijim evropskim zemljama.

Na pitanje da li ima lekcija iz prošlosti koje Srbija još nije savladala, on je podsetio da je predsednik Vučić rekao da se greške iz prošlosti ne smeju ponavljati i preduzeo korake kao obnavljanju odnosa sa susedima.

To je veoma važno, ukoliko Srbija želi da bude deo integrisane Evrope, ocenio je Brende. "Nažalost provokativne izjave i dela koje dovode u pitanje evropsku posvećenost Srbije i dalje se pojavljuju, što podriva stvarne i važne napore koje je vlada preduzela", napomenuo je on.

Šef norveške diplomatije kaže da je region napredovao u pogledu stabilnosti a da je Srbija izabrala pravi put ka stabilnosti i ekonomskom razvoju kroz poboljšanje odnosa sa susednim zemljama, nastavljajući program reformi i radeći u korist pridruživanja EU.

Norveška će nastaviti da podržava Srbiju u tim naporima, rekao je on. Prema njegovim rečima, Srbija i Norveska dele zajedničke interese. "Norveška vlada je nedavno predložila da udvostručimo pomoć zapadnom Balkanu. U Srbiji ćemo nastaviti sa ulaganjima i podrškom reformama" rekao je Brende.

Povodom opredeljenja Srbije da ostane vojno neutralna, on kaže da poštuje tu odluku a da Srbija već sarađuje sa NATO. "KFOR koji štiti srpsku manjinu i nasleđe na Kosovu je najbolji primer. Neutralnost ne sprečava još veću saradnju sa NATO," rekao je on i podsetio na Švedsku i Finsku koje imaju sveobuhtvatnu saradnju sa Alijanskom, kako bilaternalnu tako i kroz EU.

Kada je reč o odnosima Srbije sa Rusijom, on je rekao da države članice EU imaju različite odnose sa Rusijom i da će Srbija imati istu slobodu kada bude članica.
"Rusi su naše komšije. Stoga mi podržavamo konstruktivnu saradnju po pitanjima od zajedinčkog interesa, posebno na severu," rekao je Brende.

Ukazujući i na značaj civilnog sktora i nevladinih organizacija u zaštiti demokratije, on je rekao da će Norveška nastaviti da podržava civilni sektor u Srbiji a da je uveren da će nova premijerka sa svojim iskustvom u radu sa civilnim društvom biti dobar partner u tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu