Tilerson: Zahtevi Kataru? Veoma teško, razgovarajte

SAD navode da će neke od zahteva koje su Kataru postavile četiri arapske zemlje "biti veoma teško ispuniti", ali da SAD ne odbacuju te zahteve u potpunosti.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da se zahtevi Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata odnose na velike oblasti koje "pružaju osnovu za dijalog koji bi doveo do rešenja".

Tilerson je pozvao Katar i druge arapske zemlje da "zajedno sednu" i razgovaraju o zahtevima, kao i da "ublaže retoriku" kako bi "pomogli smanjenju tenzija".

On je rekao da SAD podržavaju nastojanja Kuvajta da posreduje u tom sporu.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein postavili su u petak Kataru 13 zahteva koje mora da ispuni u roku od 10 dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene pre dve sedmice zbog navodnog finansiranja terorizma.

Među tim zahtevima su gašenje televizije Al Džazira, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom, uz poštovanje sankcija koje su SAD uvele Iranu.

Od Katara se traži i da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući Islamsku državu, Muslimansko bratstvo, libanski Hezbolah i ogranak Al Kaide u Siriji, nekada poznat kao Nusra front.

Tilerson je prethodno insistirao da svi zahtevi budu "razumni i opravdani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu