Ministarka na stubu srama zbog saopštenja

Danska ministarka za strance i integraciju Inger Stojberg oštro je kritikovana na saslušanju u nadležnom skupštinskom odboru.

Izvor: Beta
Podeli

Ona je dobila kritike zato što su, na osnovu jednog njenog saopštenja kasnije tretiranog kao zvanično uputstvo, razdvojeni svi azilantski bračni parovi u kojima je jedan od partnera maloletan.

Stojberg je optužena da je njenog ministarstvo time prekršilo zakon, pošto su azilantski bračni parovi u kojima je jedan od partnera maloletan razdvajani automatski i smeštani odvojeno, iako zakon nalaže da se prethodno obavi razgovor sa bračnim partnerima i obavi individualna procena za svaki par ponaosob.

Tokom 2016. godine, na osnovu uputstva, tačnije saopštenja za javnost ministarke, razdvojena su 23 bračna para, dok su još četiri para razdvojena nakon povlačenja spornog uputstva i to na lični zahtev maloletnog partnera u braku.

"Ja samo želim da te devojke i devojčice imaju slobodu da žive onako kako žele i biraju bračne partnere koje one same žele. Zato sam odlučila da razdvojim takve parove i zauzmem najrestriktivniji mogući stav", kazala je Stojberg i dodala da je ona, u krajnjoj instanci, odgovorna za njih.

U Danskoj je, inače, na osnovu takozvanog "Pravila 24" zakonom zabranjeno venčanje sa partnerom iz inostranstva ako je jedan od budućih bračnih partnera mlađi od 24 godine, u cilju sprečavanja prisilnih i ugovorenih brakova sa maloletnim devojčicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu