Iran protivreči "komšiluku": Mi smo uz narod Katara

Iranski predsednik Hasan Rohani želi da produbi odnose s Katarom i osudio je blokadu prema toj zemlji koje su nametnule Saudijska Arabija i njeni saveznici.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

"Iran želi i dalje da razvija odnose s Katarom", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s katarskim šeikom Tamimom ben Hamadom Al Tanijem, kojem je čestitao Ramazanski bajram.

Rohani je rekao da je Iran "s narodom Katara".

"Verujemo da pritisak, pretnje i sankcije nisu dobri za rešavanje bilo kakvog problema između zemalja u regionu", dodao je iranski predsednik.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein postavili su u petak Kataru 13 zahteva koje mora da ispuni u roku od deset dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene pre dve sedmice zbog navodnog finansiranja terorizma.

Među tim zahtevima su gašenje televizije Al Džazira, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom, uz poštovanje sankcija koje su SAD uvele Iranu.

Od Katara se traži i da prestane da finansira sve ekstremističke grupe koje su SAD označile kao terorističke, uključujući Islamsku državu, Muslimansko bratstvo, libanski Hezbolah i ogranak Al Kaide u Siriji, nekada poznat kao Nusra front.

Katar je te zahteve odbacio kao "nerazumne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu