DW: Rama ili Baša – izbori u oazi korupcije

Albanci u nedelju biraju novi parlament nakon višemesečnih tenzija između socijalista premijera Edija Rame i opozicionih demokrata.

Izvor: Dojče vele
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kako god da se završi, jedno je sigurno – Albanija će formalno nastaviti put ka EU, piše Dojče vele.

Vozači u Albaniji vole da trube onima ispred sebe i pešacima. Ako ne obraćate na tu buku, onda su poslednji dani u Tirani bili neobično mirni. Malo toga je ukazivalo da se u nedelju održavaju izbori: nema predizbornih plakata, nema gromopucatelnih mitinga, skoro da nema ni vatrenih govora i blaćenja političkih po štampi. U krcatim kafićima se ne čuju oštre diskusije među biračima koji su tradicionalno pristalice Socijalističke partije (PS) ili Demokratske stranke (PD). Ranije su se takvi razgovori u Albaniji završavali tučama, u kojima je bilo povređenih, čak i mrtvih.

Do sredine maja je sve izgledalo drugačije. Poslanici demokrata su svojim blokadama skoro paralisali politički život u Albaniji: oni su od februara bojkotovali parlament, nakon što su socijalisti Edija Rame pokušali da ublaže reformu sudstva. Zahvaljujući pritisku i posredovanju predstavnika EU i američkog Ministarstva spoljnih poslova je došlo do razgovora između predsednika PS i rivalskog PD. Nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel je prilikom posete Tirani polovinom aprila pozvao PD da okonča bojkot parlamenta.

Premijer Edi Rama i predsednik PD Ljuljzim Baša su sredinom maja dogovorili formiranje nadstranačke prelazne vlade u kojoj opoziciji pripadaju mesto zamenika premijera i četiri važna ministarska mesta kao i čitav niz drugih mera koje treba da garantuju slobodne izbore.

Populistička predizborna obećanja

U poslednje dve decenije su ove političke partije bile na vlasti jednak broj godina. Međutim, PS i PD sada žele da vladaju same. Premijer Rama kaže da želi biti kormilar koji će Albaniju odvesti u EU. Ove dve velike političke stranke vezuje još nekoliko stvari. Postoje sličnosti u mnogim populističkim i neostvarivim predizbornim obećanjima: smanjenje poreza, brži privredni oporavak, borba protiv korupcije i proizvodnje kanabisa. Tu je i ponovno obećanje o političkom usklađivanju Albanije u pravcu EU i Zapada.

Albanija se u Briselu pre svega gleda kroz to da li je napokon provela reformu pravosuđa koju je usvojio parlament prošle godine, izjavila je za DW Romana Vlahutin, ambasadorka EU u Albaniji. To je težak zadatak jer se državni službenici u pravosuđu smatraju najkorumpiranijim u Albaniji i svoja radna mesta su kupili davanjem mita. Uz sve to je politika duboko upletena u korupciju.

Jedini konsenzus – EU

Prvi korak reforme pravosuđa je napravljen prošle sedmice kada je formirana nezavisna komisija koja bi trebalo da proveri stručnost i podobnost svih 800 sudija i državnih tužilaca širom zemlje. Nedavno je čak usvojen i zakon o "dekriminalizaciji“ predstavnika politike i javnosti. Zbog toga je nekoliko bivših poslanika povuklo svoje kandidature. To su uradili jer se sumnja da su upleteni u razna krivična dela ili su već bili kažnjavani. Afrim Krasnići, direktor Instituta za političke studije u Tirani, kaže da zbog toga te osobe kandiduju članove svojih porodica.

Publicista i bivši ministar spoljnih poslova u vladi demokrata Besnik Mustafaj ne veruje da bi velika koalicija između PS i PD bila dobar pravac za Albaniju. Bez obzira da li u nedelju pobedi favorit Edi Rama ili autsajder Ljuljzim Baša, bez obzira da li će doći do velike koalicije ili će se u vladi naći i manji Socijalistički pokret za integraciju Iljira Mete, jedno je sigurno: politički put može voditi samo u EU. Jer, evropske perspektive su jedino što je zajedničko posvađanim partijama u Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu