Sat pauze u Skupštini

U Skupštini Srbije određena je jednočasovna pauza, a sednica na kojoj se raspravlja o izmenama Zakona o ministarstvima biće nastavljena u 15.15.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug
Tanjug

Poslanici opozicije negodovali su zbog izmena Zakona, pre svega zbog toga što se, prema njihovom mišljenju, dva nova ministarstva uvode kako bi se "namirili" koalicioni partneri i zbog toga što će Vlada Srbije biti velika, suprotno predizbornim obećanjima Srpske napredne stranke da će biti smanjena.

Poslanici evroskeptičnih stranaka negodovali su zbog uvođenja Ministarstva za evropske integracije i pitali zbog čega Srbija nema ministarstvo za Kosovu i Metohiju ili ministarstvo koje bi se bavilo povećanjem nataliteta i brigom o porodici.

Iako je na dnevnom redu jedina tačka bila izmena Zakona o ministarstvima, poslanici su raspravljali o sinoćnjem prijemu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika.

Opozicija je prijem nazivala "cirkusom", "rijalitijem" i "privatnom žurkom", dok su poslanici vladajućih stranaka tvrdili da je Beograd na jedno veče postao centar sveta.

Pored toga današnju skupštinsku raspravu obeležila je oštra polemika poslanika i često javljanje za repliku i povredu poslovnika. Naime, poslanici su u obraćanju jedni drugima koristili pogrdne nazive.

Zanimljivo je da je poslanik Dveri Miladin Ševarlić na sednicu došao u narodnoj nošnji, kako je došao i na konstitutivnu sednicu parlamenta.

Ranije danas predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će Skupština danas raditi i posle 18.00.

Za raspravu o izmenama Zakona u načelu prijavljeno je više od 60 govornika.

Martinović: Vlada će nastaviti politiku Vlade Aleksandra Vučića

Predlagač izmena Zakona o ministarstvima, poslanik SNS Aleksandar Martinović kaže da su najznačajnije izmene uvođenje ministarstava za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Martinović je obrazalažući izmene Zakona u Skupštini Srbije, rekao da je ulazak Srbije u Evropsku uniju strateški politički i ekonomski cilj i da SNS smatra da zbog toga treba formirati posebno ministarstvo za evrointegracije.

"Imajući u vidu potrebu za većom koordinacijom svih ministarstava zbog evrointegracija, mi iz SNS smatramo da je i te kako potrebno da se formira Ministarstvo za evropske integracije", rekao je Martinović.

On je dodao da je dosadašnja ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović do sada "postigla ogromne uspehe na tom planu".

Martinović je rekao da je zaštita životne sredine jedno od pitanja oko kojih postoji konsenzus i da ta oblast zaslužuje posebno ministarstvo.

"Formira se novo ministarstvo zaštite životne sredine, koje formalno nije postojalo, ali je postojalo kao sektor u Mministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Životna sredina bi trebalo da bude izuzeta imajući u vidu brojne obaveze Ministarstva poljoprivrede", rekao je Martinović.

On je rekao da su izmene Zakona o ministarstvima politički i pravni uvod u izbor Ane Brnabić za premijerku i izbor novev Vlade za koju, prema njegovim rečima, SNS veruje da će nastaviti istu politiku koju je vodila Vlada Aleksandra Vučića.

"Ubeđen sam da će donošenje ovog zakona i izbor nove vlade omogućiti dalji razvoj Srbije u svim segmentima života u delokrugu ministarstava", rekao je Martinović, što su poslanici vlasti pozdravili aplauzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu