U Briselu počinje dvodnevni samit lidera EU

Brisel -- U Briselu danas počinje dvodnevni samit zemalja članica EU. Teme: borba protiv terorizma, jačanje evropske odbrane, trgovinska pitanja i migrantska situacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je pozivnom pismu evropskim liderima naveo da "smo svedoci povratka EU kao rešenja, a ne kao problema". Uoči samita, on je rekao da se još nada da će Velika Britania ostati u Evropskoj uniji.

"Čujemo različite predloge o mogućem ishodu pregovora, o 'mekom', 'čvrstom' Bregzitu ili čak i nepostizanju dogovora. Neki od mojih britanskih prijatelja me čak pitaju da li je moguće da se Bregzit preokrene i da li mogu da zamislim da Velika Britanja ostane u EU. Ja im kažem da je EU zasnovana na snovima koji su jednom izgledali neostvarivi. Dakle ko zna? Mogu reči da sam sanjar, ali nisam i jedini", poručuje Tusk, citirajući reči čuvene pesme Džona Lenona "Zamisli".

On je uveren da se situacija u EU kreće na bolje. Tusk je izrazio "oprezni optimizam" kada je reč o napretku EU u oblasti ekonomskog rasta, pada broja nezaposlenosti, i rekordnog broja zaposlenih u zemaljama člancama, kao i zbog poraza anti evropskih partija na izborima širom Evrope.

"Ovo je 80 samit evropskih lidera na kome ja učestvujem kao premijer i predsednik Evropskog saveta. Nikada ranije nisam imao tako snažno uverenje da se stvari kreću u boljem pravcu", naglasio je Tusk.

On je dodao da je EU uspela da očuva političko jedinstvo ikao izložena mnogobrojnim izazovima i pretnjama. Tusk kaže da Evropa, uprkos "mračnim predviđanjima" ponovo postaje stabilna i pozitivna" referentna tačka" i najvažniji partner u svetu.

"Ipak ne smemo biti samozadovoljni ili naivini. Dokazali smo da možemo da povratimo kontrolu nad događajima koji nas ponekada preplave ili uplaše. Prošle godine dogovorili smo se da će EU zaštiti svoje građane od bezbednosnih pretnji, pogotovo terorizma, ali i nelegalne migracije i nekontrolisane globalizacije. To moramo da održimo. Zato ću na ovom samitu predližiti da krenemo dalje u ovim oblastima", najavio je on.

Na samit dolazi i britanska premijerka koja će održati govor o svom planu za započete pregovore o Bregzitu. Očekuje se da će britanska premijerka na samitu govoriti i o načinima zaštite prava građana pogođenih odlaskom Velike Britanije iz EU. Mej je izjavila juče u britanskom parlamentu da će nova britanska vlada biti vlada koja se konsultuje i sluša i koja će kroz proces Bregzita proći tako što će sarađivati sa parlamentom, preduzećima i drugima, kako bi osigurala gladak izlazak iz EU.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izneće zajednički predlog za jačanje evropske odbrane. Makron je izjavio da Evropa nije supermarket, već zajednička sudbina i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrednosti.

U intervjuu evropskoj štampi, francuski predsednik je rekao da neće praviti kompromise oko evropskih principa - solidarnosti i demokratskih vrednosti. "Ukoliko Evropa na to pristane, to će znaciti da je slaba i da je prestala da postoji", rekao je Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je pre nekoliko dana preostalih 27 članica EU da se "drže zajedno" tokom pregovora o britanskom napuštanju Uniije, kao i da su pregovori važni za budućnost evropskih integracija. "Ostanimo zajedno, hajde da se ne delimo medju sobom. Ne radi se samo o izlasku Britanije iz Unije, sa kojom želimo da ostanemo prijatelji i živimo u dobrim odnosima, već se radi i o budućnosti EU", poručila je ona.

Prema njenim rečima "četiri slobode" koje omogućavaju unutrašnje tržište ne smeju biti ugrožene i navela da pod tim terminom misli na slobodu prometa robe, kapitala, ljudi i službi.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila da će približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji biti jedan od dva prioriteta njenog rada u narednom periodu. Ona je ocenila da je to pitanje od strateškog interesa za EU, ali i da je to finalizacija ideje o ujedinjenom kontinetu.

Visoka predstavnica EU rekla je da se budućnost EU ne može razmatrati kao "budućnost 27 članica" već da "ako smo ozbiljni znamo da će budućnost EU biti više od 28 (članica)".

Lideri 28 država članica će tokom večeri razgovarati o pitanjima bezbednosti i odbrane EU, borbi protiv terorizma i narastajućeg radikalizma. Radna večera biće posvećena pitanjima spoljne politike EU, na prvim mestu odnosima sa SAD i Turskom. Predviđjeno je da lidere britanska premijerka Tereza Mej na kraju večere obavesti i o početku pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.

Posle večere 27 lidera, bez Tereze Mej, razgovaraće o situaciji u okviru pregovora o Bregzitu. Ekonimija i trgovina biće teme o kojima će Evropskio savet razgovarati sutra na kraju dovodnevbog sastanka EU na najvišem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu