SAD: Više marihuane, više nesreća

Denver -- Istraživanje sprovedeno u Koloradu, Vašingtonu i Oregonu pokazalo da je nakon legalizacije marihuane došlo do povećanja broja saobraćajnih nesreća.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Američki Institut za podatke o gubicima na putevima saopštio je danas da su odštetni zahtevi zbog saobraćajnih nereća povećani u te tri države za 2,7 odsto od početka legalne prodaje marihuane.

Dozvoljena prodaja marihuane u Koloradu je počela u januaru 2014. godine, u Vašingtonu šest meseci kasnije, a u Oregonu u oktobru 2015. godine.

Potpredsednik Instituta Met Mur rekao je da istraživači "veruju da podaci ukazuju na povećan rizik od saobraćajnih nesreća u tim državama" i da su "ti rizici povezani s legalizacijom marihuane".

Odšteni zahtevi u te tri države upoređivani su u istraživanju sa susednim ruralnim saveznim državama Ajdaho, Vajoming i Montana, koje nisu legalizovale maihuanu, a u kojima se podnosi sličan broj odštetnih zahteva.

Istraživači su u obzir uzeli faktore kao što su broj vozila na putevima, starost i pol vozača, vremenske prilike, kao i da li su podnosioci odštenih zahteva zaposleni. Istraživanje je obuhvatilo odštene zahteve podnete od januara 2012. do oktobra 2016. godine.

Zagovornik legalizacije marihuane Mejson Tvert doveo je u pitanje to što su odštetni zahtevi iz Kolorada, Oregona i Vašingtona, država koje imaju gusto naseljene urbane sredine, uporedjivani sa zahtevima iz tri ruralne države.

"Ovo istraživanje otvara više pitanja nego što pruža odgovora, a ta oblast svakako zaslužuje dalje proučavanje", rekao je Tvert.

Osiguravajuća društva pažljivo proučavaju odštetne zahteve jer je broj saobraćajnih nesreća počeo da se povećava od 2013. godine posle više od decenije njihovog stabilnog opadanja.

Te kompanije smatraju da na povećanje broja nesreća utiče više faktora, a medju njima rastrojenost vozača usled korišćenja mobilnog telefona, konstrukcija puteva, poboljšana ekonomija koja omogućava prelaženje više kilometara, kao i legalizacija marihuane.

Korišćenje marihuane u rekreativne svrhe legalizovano je za odrasle osobe u osam saveznih američkih država, kao i u gradu Vašingtonu.

U Institutu za podatke o gubicima na putevima nadaju se da će zakonodavci u saveznim državama koje razmatraju legalizaciju marihuane uzeti u obzir rezultate istraživanja, rekao je Met Mur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu