Crna statistika Meksika: Rekordan broj ubistava u maju

Ovogodišnji maj je u Meksiku bio mesec s najviše ubistava za 20 godina, znatno više nego maja 2016. godine, pokazuje novi vladini podaci o kriminalu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, prošlog meseca je u Meksiku ubijeno 2.186 ljudi.

Prethodno je najveći broj ubijenih tokom jednog meseca, 2.131, bio maja 2011, po javno dostupnim podacima koji datiraju od 1997.

Tokom prvih pet meseci ove godine u Meksiku je ubijeno 9.916 ljudi, što je ko 30 odsto više nego u istom periodu 2016, kada je ubijeno 7.638 ljudi.

Najveći porast ubistava zabeležen je u državi Južna Donja Kalifornija, gde je od januara do maja prošle godine ubijeno 36 ljudi, a u istom razdoblju ove godine 169.

Više ubistava bilo je i u državama Verakrus, Kintana Ro i Sinaloa.

Meksiko je pre više od deset godina počeo vojnu ofanzivu protiv narko kartela. Broj ubistava je opao na vrhuncu te ofanzive 2011, ali je ponovo raste.

Meksički bezbednosni analitičar Alehandro Houp ocenio je da je porast nasilja delom posledica slabljenja narko kartela Sinaloa, posle izručenja njegovog lidera Hoakina "El Čapo" Guzmana američkim vlastima, uz istovremeno jačanje kartela Halisko (Nova generacija).

Sinaloa se posebno u Južnoj Donjoj Kaliforniji bori za kontrolu protiv Haliska, a aborbe ima i među rivalima unutar tog kartela.

Porastu nasilja doprineli su i veća trgovina heroinom, teškoće u primeni novog sistema krivičnog zakona i nedovoljna reakcija policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu