Bramerc: Nakon Haga odgovornost na tužiocima regiona

Sarajevo -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će posle okončanja rada ovog Suda veliku odgovornost imati tužioci u regionu.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

On je istakao i da će međunarodna zajednica nastaviti da pruža kontinuiranu podršku na uspostavljanju vladavine prava.

"Sva tužilaštva imaju isti cilj - da traže one koji su najodgovorniji za zločine. U takvim istragama najteže je ustanoviti vezu između zločina i vojno-političkog rukovodstva. Kako osigurati zaštitu svedoka, kako pričati s njima... Kako osigurati da su zapovednici odgovorni za ono što su radili njihovi vojnici", kazao je Bramerc na konferenciji "Dijalozi o nasledju Međunarodnog krivičnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji".

Prema njegovim rečima, mnogo je područja na kojima je Haški tribunal dao doprinos razvoju međunarodne pravde.

Bramerc je kazao da je Tribunal, osim u istraživanju genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, dao značajan doprinos u istraživanju seksualnih zločina i zločina protiv kulturnog nasleđa, koji su sve češći u celom svetu.

"Zaključio bih razmišljanjem i porukom ključnim akterima koji će nastaviti da se bore za pravdu. Tužioci vi ste naši ključni sagovornici, izuzetne stvari ste uradili pod izuzetno teškim političkim okolnostima. Prevazišli ste brojne prepreke, sada će na vašim ramenima biti još veća odgovornost. Znam da ćete se nastaviti boriti i osiguravati da nema političkog mešanja u ono što vi radite", istakao je on.

Glavni tužilac Haškog tribunala je ocenio da je danas politička klima značajna barijera zadovoljenju pravde, pojašnjavajući da su je sve više prisutna glorifikacija zločina, zločinaca i negiranje zločina.

"Meni lično to je najveće razočaranje. Nemoguće je zamisliti da one, koji su odgovorni za etnička čišćenja, neko vidi kao nacionalne heroje. Negiranje zločina hrani regionalnu nestabilnost i loše komšijske odnose. Pomirenje je put ka integraciji i prosperitetu", istakao je on.

"Poručio bih tužiocima u ovom regionu da će zatvaranjem Haškog tribunala još više odgovornosti pasti na njihova pleća. Međunarodna zajednica nastaviće da pruža kontinuiranu podršku na uspostavljanju vladavine prava", rekao je Bramerc.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izjavio je danas u Sarajevu da je najveće nasleđe tog suda što je pokazao da niko nije imun na to da odgovara za svoje zločine.

"Tribunal je pokazao da je, bez obzira na njihov položaj, moguće privesti pravdi počinice najvišeg nivoa i da niko nije imun od odgovornosti", rekao je Ađijus otvarajući trodnevnu konferenciju "Dijalozi o nasleđu Međunarodnog krivičnog suda za zločine u bivšoj Jugoslaviji".

On je istakao da je rad Haškog trubunala ostavio veliki trag u međunarodnoj pravnoj nauci, dodavši da je cilj konferencije da se kroz multidisciplinarni pristup pozabavi pitanjem nasljeđa ovog suda i na pravi način omogući pravosuđu u regionu da nastavi sa poslom donošenja pravde žrtvama.

Na konferenciji je prikazana i video-poruka posljednjeg živog tužioca Nirnberškog procesa nakon Drugog svetskog rata Benjamina Ferenca, koji smatra da je Haški tribunal "hrabar i težak eksperiment za svet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu