Čast i hrabrost, SRB i RS da priznaju genocid u Srebrenici

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc smatra da se treba nadati da će Srbija i Reublika Srpska zvanično da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je rekao, to jednostavno nije za diskusiju.

"Te vlasti (Srbije i RS) moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu. To nije potpuno rešenje, ali teško je videti da će se taj problem početi rešavati i da će početi pravo pomirenje ako i dok se to ne dogodi", naveo je Bramerc u intervjuu sarajevskom Oslobođenju uoči komemoracije u Potočarima, 11. jula.

Srbija i Reublika Srpska se slažu da se u Srebrenici tokom proteklog rata dogodio zločin, ali ne i genocid.

Tribunal je, kaže Bramerc, samo osudio pojedince za zločine, uključujući genocid.

"Optuženi za genocid vole da kažu da su 'radili u ime Srbije', minimizirajući vlastitu krivicu i pokušavajući da stvore 'kolektivnu krivicu'" rekao je, između ostalog, Brammerc, koji smatra da je geniranje genocida koji je počinjen u Srebrenici postalo uobičajeno.

"Ja bih rekao da je genocid najosetljivije pitanje za žrtve, posebno za porodice onih 7.000 muškaraca i dečaka koji su ubijeni u Srebrenici i onih 30.000 žena, dece i starijih koji su bili terorisani i silom isterani iz svojih domova", naveo je.

Prema njegovim rečima, žrtve i njihove porodice se danas još uvek bore da obnove svoje živote i,kako kaže, svi mi pre svega to treba da zapamtimo i pružimo im podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu