"Vi niste videli Stanišića u Kninu?" "Video sam ga"

Hag, Beograd -- Odbrana Jovice Stanišića osporavala je pred sudom u Hagu iskaz svedoka optužbe RFJ-135 da je, s proleća 1991, u Kninu video Stanišića.

Izvor: Beta
Podeli

Osim toga, on je naveo i da je SDB Srbije obučavala tamošnje srpske snage.

Svedok - koji je tada u Kninu kao pripadnik Savezne SDB u pokušaju da spreči rasplamsavanje sukoba između krajiških Srba i vlasti Hrvatske - ostao je, međutim, pri svom iskazu.

"Vi niste videli Stanišića u Kninu", sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, branilac Vejn Džordaš. "Video sam ga", uzvratio je svedok.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Franko Simatović-Frenki (67) optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

U unakrsnom ispitivanju, Stanišićev branilac je predočio da je svedok, u svojoj prvoj izjavi Haškom tribunalu iz 2004, rekao da "Stanišića nije lično video u Kninu, ali da je čuo da dolazi povremeno, kako bi učestvovao u obuci oficira SAO Krajine".

Ponavljajući da je Stanišića dva puta video u Kninu, RFJ-153 objasnio je da je "u toj izjavi akcenat bio stavljen na Martića i aktivnost milicije, nisam se dotakao Stanišića, a kasnije sam osvežio pamćenje".

Advokat Džordaš pitao je svedoka šta su mu, tokom boravka u Hrvatskoj, o SDB Srbije govorili sagovornici iz hrvatske vlasti.

"Rekli su nam da znaju da je Srbija prisutna u Krajini. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Vice Vukojević nije govorio o prisustvu SDB, nego o prisustvu Srbije na terenu u Krajini", odgovorio je RFJ-153.

Osvrćući se na njegovu izjavu da je SDB Srbije u kampu u Golubiću kod Knina sprovodila obuku "radi stvaranja SDB SAO Krajine", branilac je pitao svedoka da li tvrdi da su "Stanišić i SDB Srbije obučavali tamošnju miliciju" kojom je komandovao Milan Martić.

RFJ-153 odgovorio je odrično, precizirajući da "milicija nije spadala u nadležnost SDB".

Stanišićev branilac ukazao je i da svedok, u prvoj izjavi iz 2004, nije spomenuo da su, u leto 1991, u Belom Manastiru u istočnoj Slavoniji delovali "Frenkijevci" i "Arkanovci", koji su po optužnici bili pod kontrolom SDB Srbije.

Uz ponavljanje da je u toj izjavi "akcenat bio na Martiću i Krajini",RFJ-153 tvrdio je, međutim, da je na samom terenu došao do informacija o prisustvu tih formacija, kao što je izjavio uoči prvog suđenja Stanišiću 2008.

Tvrdio je da su na terenu bili i njegov "školski drug" Radovan Stojčić-Badža iz MUP Srbije, te sam optuženi Simatović, te da se to nije moglo dogoditi bez odobrenja iz Beograda. Sukobi su bili između "hrvatskih snaga i tih paravojski", rekao je svedok.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak, 20. juna.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013., Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Prema optužnici, Simatović i Stanišić bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, tvrde tužioci, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu