Vulin: Zatvara se centar za migrante u Šidu

Šid -- Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio da će prihvatni centar za migrante u Šidu privremeno biti zatvoren i da će broj migranata u Obrenovcu biti smanjen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug-AP, arhiva
Foto: Tanjug-AP, arhiva

"Prihvatni kamp u Šidu je podneo veliki teret i kroz njega je prošlo desetine hiljada ljudi. Sada će biti privremeno zatvoren. On je zamrznut. Ukoliko bi došlo do velike promene situacije, mi smo spremni da reagujemo, ali za sada nema potrebe i možemo da rasterećujemo naša naseljena mesta", rekao je Vulin novinarima u Šidu.

On je zahvalio predstavnicima lokalne samouprave i građanima na velikoj humanosti i strpljenju koje su pokazali proteklih godina, te su migranti u Šidu bili sigurni, bezbedni, zaštićeni, zbrinuti.

"Možemo da kažemo da smo ovde u Šidu pokazali svoje najbolje lice. Migrantska kriza se zahvaljujući velikim naporima Vlade Srbije drži pod kontrolom i zahvaljujući tome možemo da radimo redukciju kapaciteta, da izvršimo odgovarajuću preraspodelu migranata.

Ministar je najavio smanjenje broja migranata u određenim centrima, a među prvima će biti centar u Obrenovcu. "Svuda ćemo ići na rasterećenje i raspoređivanje, da svi ravnomerno podelimo teret krize u skladu sa tim kako se bude odvijala kriza ukoliko i dalje bude opadao broj migranata, naravno da ćemo ići na zatvaranje i ostalih centara", rekao je Vulin.

On je pojasnio da se nastoji da se ne formira jedan veliki centar gde nisu dovoljno dobri uslovi i organizacija rada, vrć da postoji više manjih kampova koji ne opterećuju lokalnu zajednicu i nikome ne predstavljaju veliki problem.

On je naglasio da će se ubuduće nastojati, kao i do sada, da se što manje opterećuju gradska jezgra naseljenih mesta. "Svaki migranat će biti zbrinut, biće siguran, prema njemu će se ponašati u sladu sa najvišim kriterijumima", rekao je Vulin i dodao da razvijene zemlje imaju više novca ali nemaju organizaciju kao Srbija i da niko nema humanost i strpljenje naših ljudi.

"Ovi ljudi nisu zatražili azil, neće da ostanu u našoij zemlji,ali dok su ovde biće zbrinuti. Gradjani Srbije mogu da budu mirni, država će zaštiti i ove ljude, ali i naš način života i naše ljude", pojasnio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu