"Zelene beretke" u SAJ-u VIDEO

Beograd -- Vežbe specijalnih jedinica u Srbiji se redovno održavaju, ali ona nedavno izvedena u bazi SAJ MUP Srbije i na poligonu na Goču bila je posebna, piše "Politika".

Izvor: Politika
Podeli
Screenshot
Screenshot

Kako navodi list, u njoj su učestvovale američke "Zelene beretke", jedna od najpoznatijih specijalnih jedinica u svetu.

Reč je o programu „Zajedničke kombinovane obuke i razmene”, koji se sprovodi u saradnji Kancelarije vojnog atašea ambasade SAD u Beogradu, Evropske komande za specijalne operacije Vojske SAD i MUP-a Srbije, a u obuci sa srpskim i američkim kolegama učestvovao je i tim instruktora iz Specijalne jedinice Vojske Slovenije.

Desetak pripadnika Desete grupe specijalnih snaga "Zelene beretke", jedinice o kojoj je mit stvoren u vreme rata u Vijetnamu, a iza čijih sadašnjih pripadnika su ratovi u Avganistanu i Iraku, prenosili su svoje veštine kolegama iz SAJ-a.

U Srbiji je tokom zajedničke obuke uvežbavano gađanje vatrenim oružjem na borbenim poligonima, pod fizičkim opterećenjem i stresom, uz nošenje i vučenje tereta, trčanje, promenu zaklona i stava za otvaranje paljbe. Poseban deo obuke odnosio se na taktiku kretanja vozila u konvoju i standardne operativne procedure u slučaju napada, u čemu Vojska SAD ima veliko iskustvo iz borbenih operacija i intervencija.

Uvežbavani su bliska borba u zatvorenom prostoru, taktika izviđačkih patrola i prepada na objekte, pružanje medicinske pomoći na licu mesta u borbenim uslovima a posebna pažnja posvećena je planiranju i pripremi zadataka. Pripadnici „Zelenih beretki” su tokom obuke koristili svoje naoružanje, osnovno oružje im je automatska puška M-4, ali su poneli i mitraljeze, puškomitraljeze i snajperske puške.

"Cilj obuke je podizanje bezbednosnih kapaciteta Republike Srbije i MUP-a u borbi protiv terorizma, kroz razmenu iskustva i dobre prakse. To posebno dobija na značaju u situaciji migrantske krize koja je zahvatila region i koja može doneti određene bezbednosne rizike, među kojima su i potencijalne terorističke opasnosti. Težište obuke bilo je na uvežbavanju taktike u ruralnim uslovima", rekao je za "Politiku" pukovnik Spasoje Vulević, komandant SAJ-a.

Prvi deo zajedničke obuke realizovan je u bazi SAJ-a u Batajnici, a drugi u Nastavnom centru MUP-a „Mitrovo polje” na Goču.

"Na kraju obuke na poligonu na Goču izvedena je vežba u kojoj je simulirana određena taktička situacija, na kojoj su proverena stečena znanja. Obuka sa „Zelenim beretkama” je bila odlična prilika da proverimo naše taktičke i operativne procedure i da ih u određenim segmentima inoviramo i unapredimo", naveo je Vulević.

Na njega je poseban utisak ostavila temeljna priprema za izvršenje zadatka koju primenjuju ovi američki specijalci, uvežbavaju se procedure za sve predvidive situacije, postoji čak i svojevrsna „ček lista”, neposredna provera svakog pripadnika pred polazak u akciju. Istovremeno, podrazumeva se i izvesna fleksibilnost u sprovođenju procedura jer, naravno, nije moguće predvideti baš svaki razvoj događaja.

Učesnike vežbe je u bazi SAJ-a u Batajnici posetio američki senator Džon Mekejn prilikom nedavnog boravka u Srbiji, a informacija o zajedničkoj obuci je objavljena i na sajtu Vojske SAD po njenom okončanju.

Što se tiče SAJ-a, ova jedinica je pre godinu dana prošla kroz značajne promene kada joj je priključen veći deo pripadnika rasformirane Protivterorističke jedinice (PTJ) MUP-a. SAJ je sada brojniji i organizovan je u pet četa, prve tri su klasični timovi specijalaca, četvrta četa namenjena je podršci jedinice, dok je peta specijalistička – u njoj se nalaze snajperisti, eksperti za minsko-eksplozivna sredstva i ABHO, vodiči službenih pasa i ronioci.

"Dobili smo kvalitetne ljude, proteklih godinu dana ocenio bih kao period sta-bilizacije, sproveli smo niz seminara sa ciljem da budemo spremni za svaki iza-zov. Svakodnevno smo angažovani na zadacima suzbijanja kriminala i prevencije terorizma i terorističkih napada. Dežuramo 24 časa dnevno, u svakom trenutku smo spremni da krenemo na zadatak", naglasio je Vulević.

Objedinjavanjem sa PTJ, SAJ je dobio "hamere”, prepoznatljiva vozila te jedinice. Međutim, ova vozila uskoro bi trebalo, kako je obećano pripadnicima SAJ-a, da zamene nova. Pre svega reč je o domaćem vozilu tipa "miloš”, ali i drugim terenskim koja su neophodna svakoj specijalnoj jedinici.

"Do kraja godine očekujemo obnavljanje i popunu optoelektronskim sistemima za izviđanje, dronovima i robotima sa termovizijskim i kamerama visoke rezolucije, oružjem i drugom opremom", kazao je Vulević.

Obuka sa Putinovim obezbeđenjem

Planira se da na jesen zajedničku obuku sa pripadnicima SAJ-a realizuju i "Foke”, specijalci američke mornarice. Oni su u novembru već bili u bazi u Batajnici na zajedničkoj obuci. Četvrti tim mornaričkih "Foka” sa kolegama iz SAJ-a uvežbavao je urbana dejstva, blisku borbu u zatvorenom prostoru i taktiku rešavanja talačkih situacija i situacija gađanja na poligonima.

SAJ ima dobru saradnju sa nizom specijalnih jedinica kao što su francuski RAID, grčki EKAM ili italijanski NOKS, a pozvani su i na takmičenje specijalaca u Rusiji. U ovoj zemlji, osim toga, trebalo bi da učestvuju i u obuci sa kolegama iz FSO, jedinice koja obezbeđuje predsednika Vladimira Putina i druge najviše rukovodioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu