Plave koverte za vojne vežbe stizaće i ubuduće

Beograd -- Iz Ministarstva odbrane saopštavaju da plave koverte koje stižu na adrese vojnih rezervista nisu iznenadna već planska aktivnost, s kojom će se nastaviti.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Na strelištu "Peskovi" u blizini Požarevca u toku je obuka rezervista Beogradske brigade, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane, koje objašnjava da je reč o planskim aktivnostima koje obuhvataju ljude koji su služili vojsku i pre deset godina.

"U Generalštabu pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018", objasnio je predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

On je, tokom obilaska rezervista, rekao da će Generalštab sledeće godine raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjoročni planski period od 2019. do 2021.

"U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava", rekao je Zorić.

On je rekao da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, "pa sve spekulacije da su pristigle plave koverte sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite".

Vojni obveznik, po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi.

Podsetimo, pozivi za vojne vežbe stigli su proteklih dana na adrese većeg broja stanovnika Novog Beograda, pa su se građani ovog dela prestonice uznemirili.

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić rekao je ranije za TV Prva da pozivi nemaju nikakve veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom, već se radi o redovnoj praksi.

"Niko nema razloga za bilo kakvu brigu. U pitanju je redovna aktivnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i radi se o pozivanju vojnih obveznika koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojne vežbe. To važi za osobe koje su služile vojni rok sa oružjem. Ko god se nalazi u rezrervnom sastavu VS ima ratni raspored i mađi je od 60 god može da očekuje poziv za vojnu vežbu."

Krivokapić ističe da svrha obuke rezervnog sastava nije samo odbrana zemlje, već i elementarne nepogode, u kojima su vojni rezervisti uvek imali značajnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu