Poruka i posveta: Nekom "Mosad", nekom Blerov spin doktor

Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić podelio je knjige ministrima Vlade kao oproštajni poklon pred poslednju sednicu u ovom sazivu i odlazak na predsedničku funkciju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Svako od ministara je dobio različitu knjigu sa posvetom, a Vučić je rekao da su sve iz njegove biblioteke i nagovestio da svaka nosi poruku.

"Svoje knjige sam delio, ostavio sam police koje sam napravio nasledniku. To sam radio bez vladinog novca. Neko će u lepši prostor ući. Ostalo je još odela da iznesem", rekao je Vučić.

Kako je rekao, kriterijum po kome je delio knjige je bio čudan, da je teško zaključiti zašto je kome koju poklonio i naveo da ih je birao sam iz svoje biblioteke.

"Kada sam kupovao knjige morao sam gumicom da brišem cenu", rekao je Vučić i dodao da je svakome od članova kabineta napisao i ličnu poruku.

Ministarka zadužena za EU integracije Jadranka Joksimović je dobila knjigu "O Kini" (On China) Henrija Kisindžera, dok je ministar Milan Krkobabić dobio knjigu "Mosad: Najveće misije izraelske tajne službe", a ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović jedno od dela Ive Andrića.

Ministar policije Nebojša Stefanović je dobio knjigu "Pobednici" (Winners) čuvenog spin doktora i bliskog saradnika Tonija Blera Alistera Kembela, sa kojim je imao i prilike da se upozna pre dve godine, kada je Kembel održao predavanje pod blagim velom tajne srpskim ministrima.

Ministru energetike Aleksandru Antiću je bila namenjena knjiga o uspesima sportskog društva Crvena zvezda - "Pod sjajem Zvezde - 70 godina radosti".

Ministar odbrane Zoran Đorđević je dobio knjigu o političkom marketingu "Izborna vrtoglavica" francuskog marketinškog stručnjaka Žaka Segele, koji je vodio kampanju Fransoe Miterana 1981. godine.

Ministar Aleksandar Vulin je dobio knjigu o NATO savezu.

Kako je Vučić rekao, šef diplomatije Ivica Dačić je dobio knjigu o srpskim vladarima, a ministarka Ana Brnabić, koju su mnogi videli na mestu novog premijera, dobila je knjigu o ministru finansija i premijeru Kraljevine Jugoslavije Milanu Stojadinoviću.

"Nekome se dopada, nekome ne. Napisao sam šta bi možda mogli da promene. Poželeo sam svima puno sreće i uspeha", dodao je.

Ponovio je da je reč o potpuno različitim knjigama.

"Ne biste pretpostavili zašto je neko neku knjigu dobijao. Kada Ivica dobije o svim srpskim vladarima, a Ana dobije o Milanu Stojadinovću, Zorana o danima i godinama koje su sve promenile, a Nebojša o pobednicima i kako se postaje i ostaje. Svakome znam kome sam i zbog čega koju dao", istakao je odlazeći premijer i izabrani prersdnik.

Dodao je da je, na primer, "Jadranka, umesto Evrope, dobila Kinu" te da je to učinio i iz još jednog razloga.

"Ona je vrlo energična i žestoka u izražavanju svojih stavova, odande je potrebno još malo mira i drugačijeg filozofskog pristupa da dobije i primeni. Svakome sam pronašao nešto. Šalio sam se najviše na Vulinov račun. Nadam se da se nije naljutio", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da će Suzana Vasiljević, njegova savetnica za medije, nastaviti da radi sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu