Filipini: Nađeno još osam tela - otpor je manji, ali...

Filipinske snage našle su još najmanje osam ubijenih civila u Maraviju gde se danima bore protiv grupe muslimanskih pobunjenika, povezane s Islamskom državom.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Od početka sukoba pre šest dana, poginulo je gotovo 100 ljudi, a kriza u Maraviju, sa oko 200.000 stanovnika, većinom muslimana, sve je teža usled neočekivane snage ekstremista, koji su odbili napade helikoptera, oklopnih vozila i brojnih vojnika.

Portparol filipinske vojske Restituto Padilja rekao je da su tela četiri muškarca, tri žene i i jednog deteta nađena kod univerziteta u Maraviju i dodao da su vojne operacije u toku, a da otpor pobunjenika slabi.

"Verujemo da imaju malo municije i hrane. U poređenju s prvim danima (sukoba), znatno je manji otpor (pobunjeničkih) boraca u Maraviju", rekao je Padilja.

Padilja je naveo da su, uz civile, poginuli i 61 pobunjenik, 11 vojnika i četiri policajca.

Jedan filipinski policajac izjavio je da su rano jutros nađena tela još osam civila, streljanih u obližnjem selu, i da je na jednoj od žrtava bio papir na kojem piše da su oni "izdali svoju veru".

Hiljade civila pobegle su iz Maravija, a oni koji to ne mogu, šalju poruke moleći za spas i javljajući da su im domovi uništeni, rekao je zvaničnik siromašne filipinske provincije Lanao del sur, u kojoj je taj grad.

Sukobi su izbili u utorak uveče, kada je vojska upala u skrovište terorista u Maraviju, u potrazi za Isnilonom Hapilonom, koji je na listi najtraženijih terorista u SAD. Ekstremisti su potom zauzeli gradsku većnicu, bolnicu i zatvor, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i oteli jednog sveštenika i više vernika.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte uveo je u sredu vanredno stanje na jugu, gde je decenijama uporište muslimanskih separatista. Sukobi u Maraviju su pojačali strahovanja od širenja ekstremizma jer se pobunjenici ujedinjuju i povezuju s Islamskom državom.

Duterte je zbog sukoba prekinuo posetu Rusiji i najavio da bi mogao da vanredno stanje uvede u celoj zemlji.Vašington je ponudio nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Hapilona, islamskog propovednika i nekadašnjeg komandanta terorističke grupe Abu Sajaf, koji se zakleo na vernost Islamskoj državi 2014. godine. On sada predvodi savez najmanje 10 manjih grupa ekstremista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu