Moguća zabrana unošenja laptopova na svim letovima ka SAD

Vašington -- Američki ministar za unutrašnju bezbednost Džon Keli rekao je da razmišlja o zabrani unošenja laptopova u aviona na svim letovima ka i iz SAD.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ta mera drastično bi proširila zabranu uvedenu u martu koja se dnevno primenjuje na oko 50 letova, uglavnom iz bliskoistočnih gradova.

Postojeća zabrana uvedena je usled zabrinutosti zbog mogućih terorističkih napada. Putnici sa sobom u avion ne smeju da unesu laptopove, tablete i pojedine druge uređaje, a svi elektronski uređaji veći od "pametnih telefona" (smartfon) podležu kontroli.

Upitan u emisiji "Foks njuz sandej" da li će proširiti zabranu unošenja laptopova na svim međunarodnim letovima ka i iz SAD, Keli je rekao: "Mogao bih."

Zvaničnici SAD i EU odlučili su na sastanku prošle nedelje da ne uvode zabranu unošenja laptopa u putničke kabine aviona na letovima ka SAD, ali su najavili nastavak razgovora o povećanju bezbednosti.

SAD su u martu uvele takvu zabranu na letovima sa nekih aerodroma iz osam zemalja, Turske, Maroka, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta, dok je Velika Britanija uvela sličnu zabranu za letove s određenih aerodroma iz šest zemalja, Turske, Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Libana i Tunisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu