"Posle izbora u Herceg Novom u CG više ništa nije isto"

Beograd -- Lider stranke Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić kaže da su pobedom na izborima u Budvi, Kotoru i Herceg Novom potvrdili da su najjača opoziciona stranka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U intervjuu za "Blic" on kaže da nema dileme da će nakon rezultata izbora u Herceg Novom ništa neće biti isto u Crnoj Gori.

"Građani su poslali jasnu poruku ko je prošlost, a ko budućnost crnogorske političke scene. Demokrate su u odnosu na izbore od pre pola godine ostvarile rast sa 14 na 25 odsto, odnosno 80 odsto, dok je DPS ostvarila pad oko 15 odsto," rekao je on.

Na pitanje kakav je njegov stav o pridruživanju NATO on je rekao da su Demokrate više puta istakle da je odluku o tom pitanju trebalo doneti na referendumu, imajući u vidu da nema tog političkog subjekta u Crnoj Gori u kome su svi za ili su svi protiv.

"Zato smo i u ime onih koji su protiv i u ime onih koji su za smatrali da odluku o tome treba da donesu građani, kao nosioci suvereniteta".

Poslanici Demokrata nisu učestvovali u radu sednice Skupštine, koja je sa 46 glasova donela odluku da Crna Gora bude clan NATO, podsetio je on.

Na pitanje kako vidi odnose Crne Gore i Srbije, položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i priznavanje Kosova on je rekao da su isprepletane rodbinske, porodične i prijateljske veze najveće bogatstvo ali da je u Crnoj Gori na delu bila politika "zavadi pa vladaj."

"Stara narodna izreka 'zavadi pa vladaj', možda se najbolje pokazala na primeru Crne Gore. Politika podela prijatelja, brace, kumova i komšija je svih ovih godina upravo omogućavala političkim elitama da zamaskiraju stvarnost i ostvare svoje lične interese," rekao je Bečić.

Po njegovim rečima glavni krivci za takvo stanje su po pravilu više puta menjali odnos prema ideološkim određenjima, uvek rukovođeni zaštitom ličnog interesa.

"Građani su konačno shvatili da kada se svađaju Srbin i Albanac, Crnogorac i musliman - profitiraju samo lideri tih procesa. Svako ima pravo da se oseća onako kako smatra da treba, da veruje u nešto ili ne veruje, ali zbog toga ne postoji politika. Lideri dolaze i odlaze, a te isprepletane rodbinske, porodične, prijateljske veze su nešto što je najveće bogatstvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu