"Pobili nam sve od dede do bebe, a Kalabić rehabilitovan"

Potomak stradalih u pokolju u Vraniću Vladan Pantić kaže da je ogorčen zbog rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića.

Izvor: B92
Podeli

"Ne mogu da verujem kuda ova Srbija ide i šta se dešava. U celoj Srbiji su pravili zločine neverovatne. Ne mogu da verujem da se danas sve okreće, da neki nadri-istoričari pišu, lažu, mažu... Ne mogu da shvatim gde ovo vodi", kaže Pantić.

"Zločin je zločin, ne može da se oprosti i ne mogu da se pomire dželati i žrtve", dodaje on.

Deset članova njegove porodice ubijeno je u pokolju 20. decembra 1943. godine uveče.

"Četnici su došli to veče, njih deset do 15. Ušli su u kuću i sve poklali. Zaklali su od 87-godišnjeg dede Joksima do jednogodišnjeg deteta u kolevci. Glava mu je bila skoro odsečena, crevca su mu bila u kolevci. Pobijeni su toliko svirepo... Uživali su u zločinu. Majci su vezali ruke za kolevku pa da ona kao drži dete. Dedinu ćerku vidu su na 18 mesta izboli kamama", kaže Pantić.

Masakr u Vraniću je bilo masovno ubistvo 67 civila u selu Vranić 30 kilometara od Beograda koje ubili pripadnici Prvog bataljona Posavske brigade Avalskog korpusa JVuO. Podeljeni u tri grupe, četnici su izvršili pokolje u 14 kuća u selu čiji su pojedini članovi bili sumnjičeni za održavanje veze sa partizanima. U svim kućama pobijeni su svi ukućani, osim petoro koji su slučajno preživeli.

Ovaj masakr bio je najmasovniji u nizu decembarskih pokolja na teritoriji Avalskog korpusa JVuO.

Nikola Kalabić je učestvovao u masakru.

Pročitajte još:

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je u petak nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića.

Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić, da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Viši tužilac u Valjevu rekao je agenciji Beta da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Zbog rehabilitacije Kalabića danima se ne smiruju političke strasti.

Pokušaj rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića je sraman i uvredljiv, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

"Sraman je zato što je nehvatljivo da država Srbija srpski narod sada 70 godina nakon Drugog svetskog rata treba da pređe na stranu poraženih", rekao je Vulin.

Isto je izjavio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić navodeći da je to "šteti ugledu Srbije", dok je ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je njegova stranka pokrenuti inicijativu za usvajanje Deklaracije o afirmaciji antifašizma.

Kako kaže, rehabilitacija Nikole Kalabića baca senku na veliku žrtvu koju je naša zemlja podnela u borbi protiv fašizma.

Osim toga, potpredsednik Vlade i ministar policije Nebojša Stefanović naglasio je da se ne meša u rad sudova, ali i da lično smatra da je presuda o rehabilitaciji Nikole Kalabića sramna, kao i da je "jedina pozitivna stvar to što odluka još nije pravosnažna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu