Jovanović novi lider DSS: "Izborna i osnivačka skupština"

Dosadašnji vršilac dužnosti predsednika Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izabran je za novog predsednika te partije na izbornoj skupštini u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli

Osim Jovanovića, na skupštini su izabrana i tri potpredsednika - Predrag Marsenić iz Beograda, Miroslav Petković iz Čačka i Dejan Šulkić iz Velike Plane, kao i 170 članova Glavnog odbora.

Kako se navodi u saopštenju, Jovanović je rođen 19. avgusta 1976. godine u Beogradu, završio je Petu gimnaziju i Pravni fakultet na Univerzitetu Pariz 1 Panteon-Sorbona. Na istom univezitetu je magistrirao iz oblasti međunarodnih odnosa 2001. godine i odbranio doktorsku disertaciju 2010. godine.

Od jula 2007. godine obavljao je dužnost savetnika ministra za Kosovo i Metohiju za međunarodnopravna pitanja i bio je član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova i Metohije, vođenim pod okriljem međunarodne posredničke trojke.

Februara 2008. godine imenovan je za koordinatora pravnog tima Vlade Srbije.

U oktobru 2011. godine izabran je za asistenta, a u februaru 2014. godine izabran je za docenta na predmetima Uvod u pravo evropskih integracija i Međunarodni odnosi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Vojsku je služio 2003. godine u 63. padobranskoj brigadi.

Govori francuski i služi se engleskim jezikom, oženjen je i otac dva sina.

"Izborna, ali i osnivačka skupština novog DSS"

Jovanović je ranije izjavio da se na 13. Izbornoj skupštini te stranke stvara Nova DSS koja će biti nosilac ideje promene političkog sistema Srbije jer je sadašnji Srbiju zavio u crno.

On je ocenio da je došlo vreme da se "partitokratija proizašla iz petooktobarske republike" zameni novim političkim sistemom, a da je prvi korak u toj promeni borba za promenu izbornog zakona.

"Čini mi se, da je otvaranje novog političkog ciklusa, danas mnogo više nego našoj stranci, potrebno Srbiji", naveo je Jovanović i ocenio da je bilans "petooktobarske republike" više nego poražavajući kako na polju teritorijalne celovitosti Srbije, Briselskog dijaloga, tako u pogledu, ekonomije, razvoja i demografije.

Jovanović je na skupštini u Centru "Sava" u Beogradu, dodao i da DSS snosi deo odgovornosti za stanje u državi, srazmerno poltičkom uticaju.

"Srpska parlametarna demokratija degenerisala se u oblik političkog režima koji je karakterisan prekomernim uticajem partijskih oligarhija na institucije, administraciju, ekonomiju i celokupan javni život. I jedan od glavnih uzroka uvek je bio isti - integralni proporcionalni izborni sistem", rekao je Jovanović.

On je podsetio da je upravo ta partitokratija negativna stana koja je proizašla iz 5. oktobra 2000. godine.

"To je situacija u kojoj je partijska knjižica važnija od radne ili zdravstvene, to je situacija u kojoj postoje samo stranački tenderi, stranačko zapošljavanje i stranački mediji", rekao je Jovanović i poručio da je došlo vreme da se s tim završi i da se politički sistem "petooktobarske republike" konačno zameni novim političkim sistemom.

Prvi korak u tom smeru je borba za izmenu izbornog zakonodavstva, "integralni proporcionalni izborni sistem zavio je Srbiju u crno. Vreme je da ga menjamo. Zrelo je", rekao je Jovanović.

Za današnju skupštinu Jovanović je rekao da je reč o "neophodnosti, neverovatnoj, snažnoj, sudbinskoj neophodnosti novog početka za Srbiju".

Pema njegovim rečima, na neophodnost novog početka za Srbiju najbolje ukazuje činjenica da je srpska politička klasa u potpunosti delegitimisana, što se kako je dodao, ogleda u nepoverenju i preziru građana ali i tome da oni koji žele da se bave politikom osnivanju pokrete a ne političke stranke.

Jovanović je ocenio da 350.000 glasova koje je Beli osvojio na izborima predstavlja sramnu i skandaloznu činjenicu za sve koji se bave politikom.

"I pored toga znaka za uzbunu i izopačenost sistema svi se prave kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Jovanović i ocenio da će građani bez korenitih sistemskih promena nastaviti da preziru političku elitu.

Prema njegovim rečima, "vreme politikanstva i strančarenja je gotovo a došlo je vreme za pravu i suštinsku političku misao koju nudi DSS".

"Da li ćemo u izgradnji te nove snage uspeti, zavisi isključivo od nas, .... našeg osećanja odgovrnosti prema nama samima, našoj deci, precima prema Srbiji", rekao je Jovanović i naveo da je stranka ponosna na rezultate ostvarene za vreme mandata njenog bivšeg lidera, i premijera Vojislava Koštunice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu