Stefanović: Vučić odlučuje; Vulin: Mora biti neko iz SNS

Beograd -- Ministar za rad i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da bi mandatar za sastav nove vlade morao da bude neko iz Srpske narodne stranke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije da izabrani predsednik Aleksandar Vučić još nije doneo odluku ko će to biti mandatar za sastav vlade.

Vučić bi, prema najnovijim informacijama, trebalo 31. maja da položi zakletvu pred Narodnom skupštinom i preuzme dužnost predsednika, a kako sada stvari stoje, mandatara bi mogao da predloži sredinom juna.

I dok Stefanović ističe da je uveren da će to biti osoba koja će na najbolji način voditi vladu, Vulin smatra da bi to morao da bude neko iz Srpske narodne stranke.

"Ukoliko Vučić premijersku funkciju prenese na nekog ko nije član SNS i tako preda najbitnije mesto u izvršnoj vlasti, očekujem da zbog te odluke može imati problema i u članstvu i u rukovodstvu stranke", izjavio je Vulin Tanjugu, na pitanje ko bi mogao da bude mandatar.

Odlaskom Vučića iz Vlade SNS gubi ne samo mesto u izvršnoj vlasti, već i najistaknutiju političku ličnost, koja je svojim autoritetom mogla da Vladu vodi kako jedinstven tim bez iskakanja pa čak i stranačkih razlika, objašnjava Vulin.

On ističe da je SNS podneo najveći teret izbora i da Vučiću neće biti lako da objasni članstvu zašto nemaju premijera, ako to ne bude bio neko iz njegove stranke, kada su nesumljivo najbrojnija partija sa najvećom podrškom u biračkom telu.

"Ne verujem da je i jedan birač SNS izašao na izbore sa željom da dobije predsednika, a izgubi premijera", kaže Vulin.

Stefanović je rekao ranije danas da Vučić razmišlja o nekoliko imena.

"Ako mu verujemo da donosi dobre odluke, onda verujem da će i ova odluka biti doneta na bazi toga što će dobro promisliti o svim aspektima", kaže Stefanović za Sputnjik.

Upitan o tome oko kojih imena Vučić ima dilemu kad je u pitanju budući premijer, Stefanović kaže da je siguran da razmišlja o nekoliko imena.

"Pažljivo meri sve prednosti i mane svakog od tih ljudi iz Vlade koja bude formirana. Na kraju krajeva, kao predsednik ima obavezu i dužnost da prati i kontroliše rad Vlade. Uveren sam da će osoba za koju se bude opredelio biti osoba koja će na najbolji način voditi Vladu Srbije", zaključio je Stefanović.

Kako zakon nalaže, kada Vučić položi zakletvu, vladu će, u ime premijera, do izbora novog voditi prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, u svojstvu vršioca dužnosti premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu