"Nova makedonska vlada želi bolje odnose sa Srbijom"

Nova makedonska vlada, čiju će okosnicu činiti SDSM Zorana Zaeva, želi poboljšanje odnosa sa Srbijom, tvrdi potpredsednik te stranke Damjan Mančevski.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Mančevski je u intervjuu za Juropien vestern Balkans izrazio nadu da će do tog poboljšanja doći tokom predstojećih susreta makedonskih i srpskih zvaničnika.

"Verujemo da zemlje moraju da sarađuju i unaprede svoje odnose. Sada, kada ćemo se sastajati, razgovorati i međusobno se približavati na nivou dve vlade, neće biti većih problema", naveo je Mančevski.

On je potvrdio da su odnosi dveju država bili opterećeni u prethodnom periodu nekim izjavama sa obe strane.

"Nadamo se da će sastanci i razgovori koje ćemo imati generalno poboljšati i lične odnose koji su možda opterećeni pojedinim izjavama. Ipak, Zaev i Vuičić se ne poznaju dobro, tako da će imati vremena da se upoznaju u bliskoj budućnosti", naveo je Mančevski.

Mandatar i lider SDSM Zoran Zaev je, naime, ranije zamerio premijeru i izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću to što je u svojim nastupima koristio frazu "makedonski scenario", a u jednom od intervjua je rekao da "Srbija ima nacionalističko rukovodstvo na čelu sa Vučićem koji se, kako je rekao, deklariše kao ključni lider u regionu.

"To nije stvorilo dobru atmosferu za početak novih odnosa. Možda jer vlada u Srbiji nije očekivala našu pobedu ovde - da ćemo moći da formiramo novu vladu, što je njihova politička greška", ocenio je Mančevski.

On je dodao da je namera SDSM-a i Zaeva da se razgovara sa partnerima u Srbiji, predsednikom i premijerom, o raznim pitanjima i problemima jer, kako je rekao, veruju da su ti "problemi stvoreni politički kako bi bili upotrebljeni u izborne svrhe".

"Ne postoje stvarni problemi, naročito među narodom. Pokušaćemo da stvorimo regionalnu inicijativu tako da možemo da razvijemo značajno bolju atmosferu za ekonomiju sa zemljama u regionu, i iznad svega životnim uslovima ljudi", rekao je Mančevski.

O odnosima država Zapadnog Balkana, on je ocenio da je region oduvek bio veoma nestabilan.

"Trenutno, Makedonija i Albanija nemaju velike političke probleme koji mogu postati prepreka u našim odnosima u bliskoj budućnosti. Moramo da unapredimo infrastukturne veze između dve zemlje, koje su katastrofalne, i ekonomsku saradnju, koja takođe nije na visokom nivou kao što bi mogla da bude", istakao je.

Upitan da li očekuje da VMRO-DPMNE ima konstruktivnu ulogu kao opozicija u Makedonji kao i da bude neka vrsta faktora u bilateralnim odnosima sa drugim zemljama, naročito Srbijom, on je rekao da očekuje "sve najgore" od te stranke čiji je lider bivši premijer Nikola Gruevski.

Voleo bi, kaže, da mu dokažu da greši, ali smatra da su VMRO-DPMNE nephodne reforme i promena lidera.

"Ne verujemo da postoji osnova da VMRO-DPMNE bude konstruktivna po bilo kom pitanju, kao i kada je reč o međunarodnim odnosima. Oni će pokušati da opterete, ne samo naše odnose sa Srbijom, već i sa Grčkom, Albanijom, Bugarskom i drugima", tvrdi Mančevški.

Smatra da ne postoji pretnja od promene granica u regionu, ali da je svuda prisutna opasnost od uspona nacionalizma i to, kako kaže, ne samo u regionu.

Pretenje Albanaca o stvaranju "velike Albanije" tumači kao priče za kratkoročnu političku upotrebu.

"Budućnost regiona je u EU i NATO, naročito Makedonije, možda ne za Srbiju, to je njihova odluka, i to je u strateškom interesu svih zemalja", rekao je Mančevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu