Gutereš doneo "vanrednu meru" zbog stanja na Kosovu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odlučio je da osnuje fond za sprovođenje projekata pomoći pripadnicima romske, aškalijske i egipatske zajednice na Kosovu.

Izvor: Beta
Podeli

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik saopštio je da će projekti biti prvenstveno sprovođeni u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i Leposaviću.

"Projekti pomoći će biti usredsređeni na najhitnije potrebe najranjivijih zajednica, uključujući zdravstvene službe, ekonomski razvoj i infrastrukturu", navedeno je u saopštenju.

Dižarik je rekao da je odluka o osnivanju fonda doneta kao "vanredna mera" usled "jedinstvenih okolnosti na Kosovu".

"Generalni sekretar veruje da je naša zajednička dužnost da pomognemo romskim, aškalijskim i egipatskim zajednicama na Kosovu i da obezbedimo da dobiju pomoć koja im je potrebna", saopštio je Dižarik i dodao da generalni sekretar poziva međunarodnu zajednicu da podrži tu inicijativu obezbeđivanjem sredstava za fond.

Dižarik je naveo i da je Savetodavna komisija za ljudska prava razmotrila kršenja ljudskih prava koja je navodno činio Unmik.

Komisija je počela da radi 2007, razmotrila je više od 500 žalbi i predala je konačni izveštaj u julu prošle godine.

"U nekoliko slučajeva, Komisija je zaključila da nisu poštovani standardi ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Specijalni predstavnici generalnog sekretara su, u odgovoru na nalaze Komisije, "izdali preporuke i izrazili žaljenje zbog patnje koje su trpeli pojedinci koje je identifikovala Komisija".

Među slučajevima koje je razmatrala Komisije bile su i žalbe 138 pripadnika romske, aškalijske i egipatske zajednice, koji su imali trovanje otrovom i druge ozbiljne zdravstvene probleme kao rezultat premeštanja u kampove za raseljene na severu Kosova.

"Generalni sekretar je svestan neprilika tih pojedinaca, kao i drugih pripadnika ovih najranjivijih zajednica koje takođe žive u kampovima za interno raseljene osobe" i izražava duboko žaljenje zbog njihove patnje", saopštio je portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu