"MKD želi povlačenje pripadnika BIA iz ambasade u Skoplju"

Skoplje -- Makedonija traži povlačenje savetnika iz srpske ambasade u Skoplju i pripadnika BIA Gorana Živaljevića, prenose skopski mediji.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Makedonski mediji su to preneli nakon što je ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić bila je na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije.

Divljak-Tomić je pozvana u Ministarstvo da objasni prisustvo savetnika u ambasadi Srbije i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u makedonskom Sobranju tokom upada demonstranata.

Posle razgovora koji je trajao nešto više od jednog sata, ambasadorka Srbije nije davala izjave novinarima, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije najavilo da će objaviti saopštenje.

Iz Ambasade Srbije novinare upućuju na srpsko Ministarstvo spoljnih poslova i izjavu ministra Ivice Dačića koji je sinoć rekao da pripadnik BIA Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstrani nije prekršio diplomatske protokole.

Kako navodi, Živaljević je samo obavljao svoj posao.

"Nije učestvovao u krivičnom delu, samo je izveštavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora da zna kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državni interese", rekao je Dačić i dodao da u Sobranju u noći kada su u njega upali demonstranti nije bilo građana Srbije.

Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. aprila u Sobranju kada su u zgradu upale pristalice VMRO DPMNE nezadovoljne time što je parlmentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Prema Televiziji Telma, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gde su tada bili poslanici VMRO DPMNE i deo demonstranata. Mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć nije razgovarao o prisustvu Živaljevića u Sobranju.

"Nismo razgovarali o tome. Razgovarali smo o saradnji. Verujem da će zajednički službe Makedonije i Srbije rešiti to pitanje", rekao je Zaev posle večere balkanskih premijera u Briselu.

Vučić je opravdao prisustvo diplomate i oficira BIA u Sobranju, rekavši da je "njegov posao da izveštava iz te zemlje".

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da ne očekuje probleme zbog prisustva srpskog diplomate i obaveštajca tokom nereda u Sobranju već da očekuje da odnosi Srbije i Makedonije budu "na uzlaznoj putanji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 137 idi na stranu