Viši sud pustio Rumuna uz kauciju od 200.000 evra

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor državljaninu Rumunije Sebastijanu Gici koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

To je učinjeno pošto platio kauciju od 200.000 evra, saopšteno je iz tog suda.

Sud je Gici oduzeo putne isprave i zabranio mu da napušta teritoriju grada Beograda, uz obavezu da se dva puta mesečno javlja u nadležnu policijsku stanicu.

U saopštnju se navodi da se sudija za prethodni postupak rukovodio obavezom suda da vodi računa da se ne primenjuje teža mera ako se ista svrha može postići blažom merom, pa je ocenio da položeno jemstvo uz izricanje mere zabrane napuštanja Beograda, oduzimanje putne isprave i obavezu da se dva puta mesečno javlja u policijsku stanicu predstavlja dovoljnu garanciju da se okrivljeni neće kriti i da će biti dostupan sudu u cilju nesmetanog vođenja postupka izručenja.

Okrivljeni Gica je upozoren i da će, ako prekrši obećanje da se neće kriti, sud rešenjem oduzeti vrednost koja je data kao jemstvo u korist budžeta Srbije i odrediti mu pritvor.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica.

Sebastijan Gica je po navodima rumunskih medija pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu