RTS: "Plavi kit" stigao u Srbiju, prvi slučaj u Bečeju

U Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Bečeju je zabeležen prvi slučaj koji ima veze sa igrom "Plavi kit", saznaje RTS.

Izvor: RTS
Podeli
screenshot
screenshot

Kako navodi javni servis, devojčica iz Bečeja je navodno stigla do trećeg izazova u igri "Plavi kit". RTS piše i da je na njenom telu "uočen crtež u obliku kita koju učesnici u ozloglašenoj internet-igrici crtaju na svom telu".

Nema vidljivih povreda na njenom telu, piše RTS, i ističe da je učenica izjavila da je igricu instalirala na mobilnom telefonu svoje majke, preko Guglove "prodavnice" aplikacija.

U pretrazi na adresi play.google.com postoji nekoliko aplikacija pod nazivom Blue Whale (Plavi kit), a jedna je označena kao aplikacija za "četovanje jedan na jedan".

RTS navodi i da se apeluje na roditelje da proveravaju aplikacije na mobilnim telefonima i tabletima svoje dece i ako primete aplikaciju pod tim nazivom odmah obaveste policiju.

Pročitajte još: Šta je Plavi kit?

O igri "Plavi kit", koja je nije video-igra, već igra izazova koja se igra u zatvorenim grupama na društvenim mrežama, u regionu se piše već nedeljama. Prema dostupnim informacijama potiče iz Rusije. Kako se izveštava, u njoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i na samoubistvo.

Zasad nema zvaničnih informacija o povezanosti igre "Plavi kit" sa samoubistvima tinejdžera, a spekuliše se da je broj smrtnih slučajeva povezanih sa ovom igrom od desetak do više od stotinu.

MUP Srbije je ranije upozorio roditelje na opasnosti ove igre, mada se u saopštenju uglavnom pozivao na ono što se moglo pročitati u medijima.

Prema dostupnim informacijama, koje su objavili britanski BBC i ruska "Nova gazeta", "Plavi kit" je nastao na ruskoj verziji Fejsbuka Vkontakte u takozvanim "grupama smrti" čiji moderatori okupljaju mlade ranjive ljude, kojima je lako manipulisati i pokušavaju da ih uvuku u igru bizarnih izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu