"Nelegalno ruše, legalno ćemo da gradimo, na obraz države"

Zemunski iImam Emin Zejnulahu kaže povodom rušenja objekta Islamske zajednice u Zemun polju, da vlasti nisu ispoštovale dogovor da se sruši krov i deo sprata.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Za krov i deo sprata islamska zajednica nema dozvolu.

Zejnulahu je rekao da je juče sa predstavnicima nadležnih organa, koji su juče izašli na teren zbog rušenja, postignut dogovor da se ne dira deo objekta, koji je u procesu ozakonjenja.

Nelegalno izgrađen verski objekat Islamske zajednice u Zemun polju, čije je rušenje bilo sprečeno juče, srušen je bagerom između tri i četiri sata posle ponoći, a kako kažu očevici, rušenje je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Srušeni su sprat i potkrovlje na objektu čija je gradnja počela 2014. godine bez dozvole i u međuvremenu više puta zaustavljana.

"Čekamo da se jave i vlasti, podnećemo i zahtev da legalno gradimo. Mi nećemo menjati našu prirodu, ostaćemo isti, nelegalno su srušili, sada ćemo tražiti legalno da gradimo, na obraz ove države i zemlje", rekao je Zejnulahu.

On je dodao da Ustav garantuje verske slobode i pripadnicima Islamske zajednice, te da će se moliti da se sve završi na dobrobit muslimana i države Srbije, jer je, kako kaže, to njihova država.

"Meni je žao svakoga ko je učestvovao u ovome, makar i potpisom, jer se božja kuća ne ruši. Ovo je naša država, drugu nemamo, a ona je pokazala da nema sluha za nas, videćemo šta će biti dalje, a danas ćemo se klanjati na ulici jer je u toku Ramazan i tada nam je džuma", rekao je Zejnulahu.

Meštani naselja Zemun polja rekli su reporteru Tanjuga da je pre i tokom rušenja bila ugašena struja i, kako tvrde, nisu im radili mobilni telefoni.

Opština Zemun saopštila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun polje srušen, jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

"Radovi su nastavljani i nako što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava", navodi se u saopštenju.

Nakon što je građevinska inspekcija je na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donela Rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rešenja i iste dostavila investitoru, koji je nastavio sa izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta, dodaje Opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu