Sabor SPC: Stižu novi praznici, šta sa Darvinom i Teslom?

Sabor Srpske pravoslave crkve doneo je odluku o ustanovljavanju novih praznika u kalendaru SPC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug
Tanjug

Takođe, na Saboru je razmatrano i uključivanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije.

Kako je navedeno u saopštenju, Sabor je odlučio da kanonizuje patrijarha pećkog Pajsija Janjevca, arhimandrita Stefana Jovanovića, kao mitropolita skopskog Vikentija i igumana Vladimira.

Sabor je svecima proglasio i pobijene stradalnike pivske kao mučenike i stradalnike veličke i gornjepolimske, kao i monaha Jakova.

Sabor, stoji u saopštenju, i dalje smatra da zemnim ostacima srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mesto među muzejskim eksponatima, nego u grobnici u Hramu Svetog Save ili na platou ispred njega.

U saopštenju je navedeno i da je Sabor konstatovao da Rumunska Pravoslavna Crkva ne samo što nastavlja sa svojim antikanonskim upadima u jurisdikciju SPC nego ih i intezivira i proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju upozoravajući da će, ukoliko se sa tom praksom ne prekine, biti primoran da načini mučan, ali jedini mogući korak a to je da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom Crkvom.

Sabor je odlikovao patrijarha srpskog Irineja ordenom Svetog Jovana Vladimira, a episkopa šabačkog Lavrentija, povodom 50-godišnjice njegove arhijerejske službe, ordenom Svetog Save prvoga stepena.

Takođe, Sabor je razmotrio pitanje antikanonskog i crkvorušilačkog delovanja, kako se navodi, raskolničke grupe poznate pod imenom artemijevci, po nekadašnjem imenu Marka Radosavljevića, formalnog vođe grupe i tim povodom je pozvao vernike na duhovnu budnost, trezvenost, a raskolnike na pokajanje i na povratak u krilo Majke Crkve.

Sabor je odlučio i da Gorana Mirkovića, takozvanog horepiskopa hvostanskog i barajevskog, ustvari svrgnutog jeromonaha Nauma, trajno isključi iz crkvene zajednice, s tim da ovo izopštenje ili ekskomunikacija prestaje da važi jedino u slučaju iskrenog i delatnog pokajanja.

Na Saboru je razmatran, kako se navodi, izlišan i u suštini besmislen problem, a reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije.

U saopštenju se navodi da su se potpisnici toga teksta obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga Tvorca te da je Sabor to prihvatio, ali sa napomenom da ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna.

Istaknuto je i da Sabor podržava izgradnju Memorijalnog centra na Starom Sajmištu kao trajnog spomen-obeležja srpskim žrtvama u 20. veku, kao i žrtvama Jevreja, Roma i svih ostalih naroda koji su sa srpskim narodom podelili njegovu gorku sudbinu u tome tragičnom stoleću.

Sabor je, takođe, uputio pismo podrške i solidarnosti Patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu povodom, kako se navodi, diskriminacije i obespravljenosti kojoj su izloženi episkopi, sveštenstvo, monaštvo i vernici najveće i jedine kanonske Crkve u Ukrajini, autonomne Ukrajinske Pravoslavne Crkve u sastavu RPC.

Odobreno je Eparhiji raško-prizrenskoj da, pored svog istorijskog sedišta u Prizrenu, može ustanoviti, iz praktičnih razloga, i administrativno sedište u drevnome Rasu (Novom Pazaru).

Na Saboru su popunjene skoro sve upražnjene eparhije pa je tako za mitropolita dabrobosanskog izabran dosadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, za episkopa zvorničko-tuzlanskog dosadašnji episkop dalmatinski Fotije, za episkopa dalmatinskog arhimandrit Nikodim (Kosović), dosadašnji nastojatelj manastira Krke.

Za episkopa mileševskog izabran je dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Atanasije, za episkopa bihaćko-petrovačkog dosadašnji episkop frankfurtski i sve Nemačke Sergije i za episkopa niškog dosadašnji vikarni episkop toplički Arsenije, dok je za administratora eparhije frankfurtske i sve Nemačke izabran episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Za nove članove Svetog Sinoda izabrani su mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije i episkop valjevski Milutin.

U saopštenju je navedeno je i da je Sabor doneo odluke koje imaju za cilj poboljšanje duhovnih i materijalnih uslova života i rada u bogoslovijama, a posebno na Bogoslovskom fakultetu SPC u Libertivilu kod Čikaga.

Analizirane su i opšte prilike u eparhijama SPC u Zapadnoj Evropi, Americi i Australiji i u tom kontekstu doneta je i odluka o premeštanju sedišta Eparhije istočnoameričke iz Vorena (Nju Džersi) u Park Hils (Jonkers, Njujork).

Doneta je odluka i da se pri Svetom Sinodu osnuju Odeljenje za brigu o svetinji braka i porodice, Odeljenje za bioetiku i Odeljenje za praćenje razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija, a Sabor se pozabavio i pitanjem crkvenopravnog statusa pravoslavnih vojnih sveštenika u Vojsci Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu