"'Plavi kit' nije stigao u Srbiju, to je druga igrica"

Beograd -- Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je za RTS da video-igrica "Plavi kit" ne može da se nađe na "Gugl pleju".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ona je navela da tamo postoji postoji druga igrica sa istim imenom i da to nije ona od koje se strahuje.

RTS navodi da, iako su postojale sumnje da su neka deca uspela da skinu aplikaciju, policijskom istragom nije utvrđeno da se igra "Plavi kit", čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, pojavila u Srbiji.

Iz Vlade poručuju da na internetu može da se nađe i instalira aplikacija za igricu "Plavi kit", ali da ona s onom koja se pojavila u Rusiji i u kojoj se od učesnika, najčešće dece, traži da se povređuju i na kraju izvrše samoubistvo, nije u vezi.

"Osnovna razlika je pre svega što vi tu igricu koja je opasna ne možete da nađete na 'Gugl pleju'. Ovo je igrica koja je ozloglašena i nalazi se na dark-vebu. Reč je o grupi koja se stvara, u koju se ulazi pod određenim uslovima. Mi još nismo nijedan takav slučaj uspeli da identifikujemo u Srbiji", navela je Matićeva.

Ona je kazala da nema razloga za paniku i da je Ministarstvo telekomunikacija u kontaktu sa inspektorima za visokotehnološki kriminal.

"Da, postojale su indikacije da su određena deca uspela da skinu aplikaciju, ali to istragom nije dokazano. Bile su dve prijave, devojčica iz Bečeja i dečko iz Plane crtali su olovkom. Devojčica ima određene psihičke probleme i crtala je hemijskom olovkom po ruci. Aplikacija 'Plavi kit' postoji pod tim imenom na 'Gugl pleju', ali nije igrica od koje strahujemo. To su dve različite igrice, samo imaju isto ime", istakla je Matićeva.

RTS je ranije danas, na osnovu saznanja, javio da je u Odeljenju za visoko tehnološki kriminal bečejske policije zabeležen prvi slučaj koji ima veze sa video-igricom "Plavi kit".

Navedeno je da je 12.godišnja devojčica, koja kaže da je igricu instalirala na Gugl aplikaciji na mobilnom telefonu svoje majke, stigla do trećeg nivoa u igri i na njenom telu uočen je crtež u obliku kita koju učesnici u internet igrici crtaju na svom telu.

Nema vidljivih povreda na njenom telu, a iz policije je apelovano na roditelje da proveravaju aplikacije na mobilnim telefonima i tabletima svoje dece i ako primete aplikaciju te video-igrice, odmah obaveste policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu